Sabah'ın haberine göre, Denge Araştırma'nın Başkanı Hasan Basri Yıldız, genel seçimlere kısa bir süre kala süreci değerlendirerek, seçimin kaderinin büyük oranda AK Parti seçmeninin motivasyonuna bağlı olduğunu söyledi.
Son haftaya girilirken seçmen tercihlerinde son durum nedir?
Seçim yasakları nedeniyle araştırma sonucu belirtemiyorum. Ancak bundan birkaç gün önce Denge Araştırma olarak yaptığımız anket medyada yayınlandı. 7 Haziran seçimlerinin iki kritik noktası vardır. Biri HDP'nin baraj aşması ihtimali karşısında AK Parti'nin tek başına hükümet kurup kuramayacağı. İkincisi ise HDP'nin barajı aşıp aşmayacağıdır. Gerek bizim araştırmalarımızda gerekse ciddi araştırma şirketlerinin yayınladıkları sonuçlara baktığımızda bu iki noktanın kritik olduğunu görüyoruz. Bizim sonucumuz HDP'nin barajı aşması durumunda da AK Parti'nin az farkla hükümeti kuracağını, HDP'nin ise baraj sınırını milimetrik olarak aştığını gösteriyor. Bu iki göstergeden yola çıkarak 7 haziran seçim sonuçlarının son derece heyecan verici olacağını düşünüyorum.
SEÇİMİN SONUCU AK PARTİ SEÇMENİNİN MOTİVASYONUNA BAĞLI
AK Parti seçmeninde sandığa gitme konusunda biraz rahat davranıldığı sık sık gündeme getiriliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
8 Haziran'da nasıl bir Türkiye tablosuyla karşılaşacağımızı AK Parti'li seçmen belirleyecektir. Ak Parti seçmeninin rehavete düşme, rahat davranma ve sandığa gitmeme gibi bir lüksü yoktur. Ben de araştırmalarımda böyle bir rehavetin olduğunu gözlemliyorum. Ancak böyle bir rehavet sonuçta Türkiye'yi içinden çıkılmaz bir koalisyona sürükler.düşünebiliyor musunuz! CHP, MHP ve HDP'nin koalisyon yaptığını ve Türkiye'yi yönettiğini. AK Parti seçmeni bu tabloyu nasıl yorumlayacak. Yani Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarı AK Parti seçmeninin motivasyonuna, sandığa sahip çıkmasına bağlıdır.
KOALİSYONLARA DÖNERSEK 13 YILLIK KAZANIMLAR BİR YILDA GİDER
Yani AK Parti seçmeni tarihi bir sorumluluk mu taşıyor?
Aynen öyle. Bakın AK Parti 13 yılda Türkiye'yi uçurumun eşiğinden alıp zirveye taşımıştır. Bir çok alanda önemli başarılara imza atmıştır ve bu başarılara paralel olarak oy oranını % 34'lerden son Cumhurbaşkanlığı seçiminin rakamı olan % 52'ye çıkarmıştır. Bu başarı öyküsü tarihimizde ilktir. İşte bu kazanımların inkıtaya uğramaması gerekir. Aksi takdirde bu kazanımlar bir iki yılda çarcur edilir, demokratik kazanımlar heba olur. Tekrar başladığımız yere döneriz. İşte bu noktada sadece AK Parti seçmenine değil; tüm sağduyu sahibi, Türkiye'nin istikrarından yana olan, bu ülkeyi orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna ulaştırma hedefleri ve hayalleri olan herkese sorumluluk düşmektedir. Tekrar başladığımız yere dönemeyiz ve yeniden ülkeyi yönetilemez hale getiremeyiz. Bu sorumluluk hem AK Parti hem de tüm sağduyulu seçmen için geçerlidir.
SEÇİMİN SONUCUNU AK PARTİ'NİN SANDIĞA GİTMEYEN SEÇMENİ BELİRLEYECEK
Türkiye'de bir koalisyon tehlikesi görüyor musunuz?
Bizim araştırmamız az farkla da olsa HDP'nin barajı aşması ihtimali karşısında AK Parti'nin tek başına hükümeti kuracağını gösteriyor. Ancak önceki soruda da ifade etmeye çalıştığım gibi durum son derece kritiktir. Dolayısıyla bu seçimden koalisyon çıkmaz diyemiyorum, bu ihtimal gözüküyor. O açıdan bu tabloyu değiştirecek olan "Ak Parti seçmenin kararıdır" sözünün altını bir kez daha çiziyorum.
TÜRKİYE'NİN %70'İ KOALİSYON İSTEMİYOR
Seçmenin bu konuda tavrı nedir? Seçmen koalisyon istiyor mu?
Sadece bizim araştırmalarımızda değil hemen hemen bütün araştırmalarda seçmenin % 70'e yakınının koalisyonlara karşı olduğunu görüyoruz. Bunun izahı şudur; koalisyonların ülke için bir yıkım olduğu, sonuçta kaos doğuracağını sadece AK Parti'li seçmen ifade etmiyor, CHP, MHP ve HDP'li seçmenin de büyük bir kesimi bunu dile getiriyor.
TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇOK AĞIR BEDEL ÖDER
Koalisyon olursa sizce bunun Türkiye'ye maliyeti ne olur?
Bütün bu tablo sonunda olur da koalisyon çıkarsa Türkiye ağır bir ekonomik bedel öder ve bir yıl sürmez sonunda erken seçime gidilir. Sonuçta bunun ağır maliyetini ödeyecek olan millettir.