'Selam Tevhid'de kumpas soruşturması
Kamuoyunda ''Selam Tevhid'' olarak bilinen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında, şüphelilere yakalama kararı çıktı.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-15 18:10:35

Güncelleme Tarihi: 2015-05-15 18:10:35

Kamuoyunda 'selam tevhid' olarak bilinen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasıyla ilgili aralarında bir yarbayın da bulunduğu 10 muvazzaf asker hakkında ''terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün faaliyeti kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, siyasi ve askeri casusluk'' suçlarından yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

10 ŞÜPHELİDEN 8'İ GÖZALTINDA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ''yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' iddiasıyla ''Paralel Yapı"ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin bu sabah başlatılan operasyonda şu ana kadar 10 şüpheliden 8'i gözaltına alındı.

MALZEMELERİ İFŞA ETTİLER

Aralarında bir jandarma yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen ve astsubayın da bulunduğu bu 10 şüpheli hakkında "terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün faaliyeti kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, siyasi ve askeri casusluk'' suçlarından yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldığı kaydedildi.

Şüphelilerin, 19 Ocak 2014'te Adana'da durdurulan MİT'e ait yardım tırları içerisindeki konteynerlerden bir kısmını açarak malzemeleri ifşa ettikleri öne sürüldü.

Konteynerler içerisindeki devlet sırrı kapsamındaki malzemelerle ilgili arama, el koyma ve inceleme işlemleri için MİT Kanunu'nun 26. maddesi uyarınca Başbakanlık'tan izin almadıkları aktarılan şüphelilerin, olay yerinde Adana Valisi, Adana Emniyet Müdürü ve MİT Bölge Başkanı'nın uyarılarına rağmen alınan numuneler hakkında ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti'nin terörle ilişkilendirilmesi maksadıyla gerçekleştirilen örgütsel eylemin tamamlanması ve sonuçlandırılması'' kastı doğrultusunda inceleme yaptıkları ve rapor hazırladıkları iddia edildi.

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.

Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.

Soruşturma kapsamında elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının ''Selam Tevhid'' dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklanmıştı.

Söz konusu soruşturma kapsamında yapılan 3 ayrı operasyonda 47 tutuklu bulunuyor.