Selvi: Başbakan’ın muhalefet açılımı
Abdülkadir Selvi, Başbakan Davutoğlu'nun muhalefete yönelik görüşmeler yapacağını belirtti...

Oluşturma Tarihi: 2015-11-17 07:42:38

Güncelleme Tarihi: 2015-11-17 07:42:38

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Başbakan'ın muhalefet açılımı" başlıklı yazısında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni hükümetin güvenoyu almasından hemen sonra muhalefet liderleriyle görüşeceğini söyledi. Hükümet güvenoyu aldıktan sonra Başbakan Davutoğlu, muhalefet liderlerinden randevu alarak görüşecek, ifadesini kullanan Selvi, "7 Haziran ile 1 Kasım arasında geçen süre AK Parti açısından da bir laboratuvar oldu. AK Parti, Türkiye fotoğrafındaki tüm renkleri ve fay hatlarını gördü. Bunlar harekete geçtiğinde nelere mal olduğunu fark etti. Onun için yeni dönemde Başbakan'ın önceliği, ”Ekonomik ve siyasi olarak yeni Türkiye projesi” olacak. Başbakan, muhalefet liderleriyle görüşmesinde 4 başlıkta destek talep edecek" dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Başbakan dün milletvekilleriyle bir araya geldi.

Burada yeni dönemin ipuçları sayılabilecek önemli mesajlar verdi.

Milletvekilleri bugün yemin ederek görevlerine başlayacaklar.

Böylece Anayasa gereği kurulmuş olan seçim hükümetinin görev süresi sona erecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan'ı yeni hükümetin kuruluşuyla ilgili görevlendirecek.

En geç 48 saat içerisinde yeni hükümetin kurulması bekleniyor.

Hükümet güvenoyu aldıktan sonra Başbakan Davutoğlu, muhalefet liderlerinden randevu alarak görüşecek. Davutoğlu, böylece “Muhalefet açılımı” diyebileceğimiz önemli bir adımı atmış olacak.


7 Haziran'dan kalma alışkanlıkla, “Mister no Bahçeli” Başbakan'ın görüşme talebine hayır der mi orası bilinmez ama Davutoğlu'nun bu yaklaşımı aynı zamanda yeni dönemin siyaset tarzı açısından önemli ipuçlarını taşıyor.

Türkiye, 2013 yılı Mayıs ayından bu yana Gezi olaylarıyla girdiği çalkantılı süreçten bir türlü çıkamamıştı. Başbakan, Gezi parantezinin kapanması ve Türkiye'nin kısa vadede 4 yılının orta vadede ise 2023'e kadar olan 8 yıllık zamanın iyi yönetilmesi çabasında.

AK Parti'nin milletvekili sayısı anayasa değişikliği hariç, yasa çıkarmaya yetiyor. Ama Davutoğlu bu sürecin muhalefetle işbirliği yaparak şekillendirmekten yana. Bunun için muhalefet partileriyle diyaloğa çok büyük önem veriyor.

Başbakan 1 Kasım gecesi AK Parti balkonundan yaptığı konuşmada yeni dönemin ipuçlarını vermişti. AK Parti 1 Kasım seçimleri ile daha önce Türk siyasetinde olmayan bir şeyi başardı. DP'den AP'ye ANAP'tan AK Parti'ye uzanan çizgide tek başına iktidar olan kitle partileri, seçim kaybetmeye başladığı zaman partileri eriyor ve bir daha eski gücüne kavuşup, tek başına iktidar olamıyorlar. 7 Haziran'da kaybeden AK Parti, 5 ay sonra yapılan seçimde tekrar eski gücüne kavuştu. Ama yeni dönem AK Parti'ye çok önemli yükümlülükler yükledi. Başbakan bunun farkında.

Yeni döneme yeni siyaset dili gerekiyor.

Yeni dönemin siyaset dili, uzlaşma ve diyaloğa dayalı olacak. Milletimiz gerginlik ve kutuplaşmayı istemiyor. Hatta kutuplaşma iç barışımızı tehlikeye attığı için, Irak'ta ve Suriye'de yaşanan iç savaş örneklerinden etkilenerek, korkuya, kaygıya ve endişeye kapılıyor.

7 Haziran ile 1 Kasım arasında geçen süre AK Parti açısından da bir laboratuvar oldu. AK Parti, Türkiye fotoğrafındaki tüm renkleri ve fay hatlarını gördü. Bunlar harekete geçtiğinde nelere mal olduğunu fark etti.

Onun için yeni dönemde Başbakan'ın önceliği, ”Ekonomik ve siyasi olarak yeni Türkiye projesi” olacak.

Başbakan, muhalefet liderleriyle görüşmesinde 4 başlıkta destek talep edecek.

1-Bütçe için destek talep edecek

Meclis'te başta Plan ve Bütçe Komisyonu olmak üzere esas komisyonların bir an önce kurularak, 2016 yılı bütçesinin çıkarılması gerekiyor. Maliye Bakanlığı 2016 bütçesini 16 Ekim tarihinde Meclise sunmuştu. Ancak Meclis seçim tatilinde olduğu için bütçeyi görüşemedi. İktidar ve muhalefet uzlaştığı takdirde Meclis iki kez çalıştırılmaz, bütçe revize edilir ve böylece 2016 bütçesi yeni yıla yetiştirilebilir.

2-Meclis İç Tüzüğü'nde değişiklik

AK Parti, Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirmek istiyor. Hemen muhalefetin söz hakkı kısıtlanacak diye bakmayın. Muhalefetin söz hakkı azaltılmasın, arttırılsın ama aynı zaman da Meclis hızlı çalışsın. AK Parti buna neden ihtiyaç hissediyor? Yeni dönemde hızlı bir reform sürecine girmek istiyor. Bunun için Meclis'in hızlı çalışmasına ihtiyaç var.

Peki bu nasıl başarılacak? Başbakan muhalefet partilerine Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirmek üzere ortak komisyon kurulması teklifiyle gidecek.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!