Selvi: Bütün yollar erken seçime
Abdülkadir Selvi, 'AK Parti ile CHP arasındaki Koalisyon görüşmelerinden olumlu bir sonuç alınamayacağı neredeyse netleşti' dedi...

Oluşturma Tarihi: 2015-08-05 05:41:38

Güncelleme Tarihi: 2015-08-05 05:41:38

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü "Bütün yollar erken seçime" başlıklı yazısında AK Parti ve CHP arasında sona eren koalisyon görüşmeleriyle birlikte erken seçimin olacağını belirtti. AK Parti'nin erken seçimden tek başına iktidar olarak çıkıp çıkmayacağı belli değil, ifadesini kullanan Selvi, "AK Parti'de ise kimi zaman koalisyon arayışları ön plana çıktı, kimi zaman erken seçim. AK Parti-MHP ya da AK Parti-CHP koalisyonu tamamen gündemden kalkmış değil, ama irade erken seçim yönünde," dedi.

İşte Abdülkadir Selvi'nin yazısından bir bölüm:

Artık netleşti.

Türkiye erken seçime gidiyor.

MHP'li Semih Yalçın, erken seçim şartıyla kurulacak AK Parti azınlık hükümetine destek verebileceklerini açıkladı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı tarih olarak Kasım ayını gösterdi.

“Koalisyon alternatifleri tamamen tükenirse, Kasım ayında erken seçim yapılması koşuluyla bir seçim azınlık hükümetine destek verebiliriz. MHP, Kasım ayına sıcak bakar” dedi.

Semih Yalçın daha sonra sözlerinin çarpıtıldığını belirterek, yeni bir açıklama yaptı.

“Partimizin herhangi bir 'azınlık hükümeti' seçeneğine sıcak ve olumlu yaklaşması düşünülemeyecektir”

MHP'de Devlet Bahçeli son sözü söylemeden ihtiyatlı olmalı. O nedenle Semih Yalçın'ın ne ilk açıklaması ne de daha sonra yaptığı, düzeltme de referans olarak alınamaz.

Ama 15 Kasım'da erken seçim yapılmasını ilk olarak MHP lideri Bahçeli önermişti. O nedenle Semih Yalçın'ın ilk açıklaması, Bahçeli ile çelişmiyor.

Bahçeli, MYK üyeleri ve milletvekilleriyle yaptığı toplantıdan sonra, “15 Kasım ve sonrasında seçimi bekleyebiliriz" diye açıklama yapmıştı. Ama MHP lideri daha seçim gecesi yaptığı açıklamada “Erken seçim” ihtimalinin altını çizmiş ve ”Ne zaman olursa, erken seçim olur” demişti.

Bahçeli'nin erken seçim tekliflerini dikkate almak lazım.

Hatırlarsanız DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümeti devam ederken Devlet Bahçeli, 8 Temmuz 2002 tarihinde Bursa'nın Keles İlçesi'nde Kocayayla Türkmen Kurultayı'nda sürpriz bir çağrı yapmış ve 3 Kasım 2002 tarihinde seçimlere gidilmesini önermişti.

Bahçeli o gün, ”Madem öyle, TBMM'yi 1 Eylül'de olağanüstü toplantıya çağıralım, 3 Eylül'de erken seçim kararı alalım, 60 günlük seçim takvimi içerisinde seçim tarihini 3 Kasım olarak belirleyelim” diye açıklama yapmıştı.

Bahçeli bu açıklama ile sadece koalisyonu bitirmemiş, aynı zamanda bir devri kapamıştı.

3 Kasım'da yapılan seçimle AK Parti tek başına iktidar olurken, eski partiler siyaset sahnesinden çekilmek zorunda kalmıştı.

AK Parti'nin 13 yıl devam eden tek başına iktidarının kapısı Bahçeli'nin erken seçim çıkışıyla açılmıştı.

Erken seçim tarihiyle ilgili iki takvim vardı.

1- 2016 yılı Nisan ya da Mayıs ayı

2- 15 Kasım 2015 tarihi.

Her iki tarihin de kendisine göre gerekçeleri vardı.

Seçimlerin Nisan ya da Mayıs ayında yapılmasının bir nedeni Muhsin Yazıcıoğlu faktörüydü.

29 Mart 2009 yerel seçim kampanyasında fırtınalı bir havada 25 Mart günü helikopterinin Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit'te düşmesi sonucunda hayatını kaybetmişti.

Bir de 7 Haziran seçimlerinde vatandaşlardan uyarı alan AK Parti'nin, tekrar seçmenin huzuruna giderken, ”Ev ödevlerini yapabilmesi” için zamana ihtiyacı vardı.

2016 yılı Nisan ya da Mayıs ayında seçimlere gidilmesine en güçlü itiraz ise ekonomi çevrelerinden geliyordu.

Türkiye 2014 yılında yerel seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere iki seçim yaptı. 2014 o açıdan kayıp bir yıl oldu. 2015'in ilk yarısı seçim kampanyası ikinci yarısı ise hükümet arayışları ile geçiyor. 2016'da tekrar seçim olduğu taktirde 2015 ve 2016'nın da kaybedileceği kaygısını dile getiriyorlardı.

2015 yılı Kasım ayında erken seçim ise koalisyon arayışlarından bir sonuç alınamadığı taktirde en yakın seçim ihtimali olarak her zaman gündemde duruyordu.

AK Parti ile CHP arasındaki Koalisyon görüşmelerinden olumlu bir sonuç alınamayacağı neredeyse netleşti. Heyetler halindeki çalışmalar tamamlandı. Son söz liderlere bırakıldı. Bu hafta içinde liderler bir araya gelecekler. CHP ile konuştum. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlardı. “Başbakan talep ederse görüşürüz ama bir sonuç alınamayacaksa niye görüşelim” havasındaydılar.

Hükümet kurmaktan ziyade, masayı kimim devireceği gündemde. Çünkü son görüşmede de derin görüş ayrılıkları ortaya çıkmış.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!