Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda yaşamını yitirenler, kentte düzenlenen programda anıldı.
Olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları ile bazı milletvekilleri, sanatçılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar, Seyrantepe Mahallesi'nde toplandı. Grup, buradan sloganlar atarak Mevlana Caddesi güzergahından eski Madımak Oteli'nin bulunduğu sokağın girişine kadar yürüdü.
Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri ve anma programı tertip komitesi üyelerinin Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli'ne geçişine izin verildi.
Sivas olaylarında ölenlerin isimlerinin okunduğu anma programında, aileler ile HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP'li ve HDP'li bazı milletvekilleri, merkezin önüne karanfil bıraktı.
Semah gösterisinin ardından Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binası ziyaretçilere açıldı.
Eski Madımak Oteli kapısında beklediler
Bilim Kültür Merkezi'ndeki anı köşesinde olaylarda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettikleri bazı kişilerin de isimlerinin yazılı olmasına tepki gösterenler, eski Madımak Oteli kapısında bekleyerek içeriye kimseyi almadı.
Olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarından bazıları, anı köşesine karanfil bırakanlara tepki gösterdi.
"Ne acılar dindi ne de ateş söndü"
Sivas Valisi Alim Barut ve Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca da eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle karanfil bıraktı.
Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Barut, 2 Temmuz 1993'ün tarih olarak Sivas'ın ve Sivaslının hafızasına acılarla dolu, kara bir gün olarak geçtiğini söyleyerek, "Buradaki yangın, maalesef Sivas'ın geleceğini ateşe verdi. Ne acılar dindi ne de ateş söndü. Bu acı bizim acımızdır" dedi.