Yeni bir araştırma, siyah plastik oyuncaklar, mutfak eşyaları ve gıda kaplarında yüksek seviyelerde zehirli alev geciktirici kimyasallar bulunduğunu ortaya çıkardı. Bu kimyasalların özellikle geri dönüşüm sırasında elektronik atıklardan sızarak insan sağlığını tehdit ettiği belirtiliyor. Özellikle kanser ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bu maddelerin gıdayla temas etmemesi gerekiyor.
SIYAH PLASTİKLERDEKİ ZEHİRLİ KİMYASALLAR
Araştırmaya göre, gıdaların saklandığı kaplardan, çocuk oyuncaklarına kadar birçok üründe tehlikeli seviyelerde alev geciktirici kimyasal maddeler bulunuyor. Toxic-Free Future adlı çevre savunma grubunun araştırmasına göre, bu kimyasallar geri dönüşüm sırasında elektronik atıklardan kaynaklanıyor ve ürünlere karışıyor.
Toxic-Free Future Bilim ve Politika Müdürü Megan Liu, özellikle çocuk oyuncaklarında bu maddelerin ciddi seviyelerde olduğunu belirtti. Özellikle korsan madeni parası gibi oyuncaklarda 22,800 ppm seviyesinde alev geciktirici tespit edilmesi, tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.
ÇOCUKLAR VE GIDALAR RİSK ALTINDA
En büyük risk altındaki grup ise çocuklar. Araştırmada, oyuncakların yanı sıra siyah sushi tepsileri ve diğer gıda kaplarında da bu kimyasalların yüksek oranda bulunduğu belirtildi. Özellikle decaBDE adı verilen kimyasalın, kanser ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğu biliniyor.
KİMYASALLARIN YAYILMASI VE YASAĞIN İHLALİ
Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı, decaBDE'yi 2021 yılında yasaklamış olsa da, araştırmalara göre piyasadaki ürünlerin %70'inde hala bu kimyasala rastlanıyor. Ayrıca bu kimyasalın, sadece plastik ürünlerde değil, aynı zamanda mobilya ve elektronik cihazlar gibi birçok ürün grubunda da kullanıldığı biliniyor. Alev geciktirici kimyasallar, ürünlerden havaya, toza, yiyecek ve suya karışarak insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
“SIYAH PLASTİKLER GIDA İLE TEMAS ETMEMELİ”
Eski Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü Direktörü Linda Birnbaum, özellikle siyah plastik içeren oyuncakların ve yiyecek kaplarının gıdalarla temasından kaçınılması gerektiğini vurguladı. Siyah plastik içeren ürünlerin yerine alternatif malzemelerin kullanılması gerektiği de bir diğer uyarı.