Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için facianın birinci yılında tören düzenlenecek.
Facianın acılarının halen taze olduğu Soma'da hayatını kaybeden madenciler bugün, Manisa Valiliği öncülüğünde, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Kaymakamlığı, Soma Belediyesi ve Manisa Müftülüğünce hazırlanan programla anılacak.
Manisa Büyükşehir Belediyesince Soma Mezarlığı'nda defnedilen 39 madencinin kabri ile başka yerlerde toprağa verilen 262 madenci için siyah mermer kullanılarak yapılan, üzerinde Türk bayrağı ve madenci feneri bulunan mezarlardan oluşan şehitlik, günün ilk saatlerinden itibaren madencilerin aileleri ve Somalılar tarafından doldurulmaya başlandı.
Kabri burada bulunan madencilerin ailelerinin yanı sıra Soma dışında defnedilen madencilerin ailelerinin de anma töreni için geldiği şehitliğe gelenler, kabirler ve mezar taşlarının üzerini silerek, dualar okudu.
Şehitlikte saat 11.00'de saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın seslendirilmesiyle başlayacak anma programında, şehitler anısına sala ve Kur'an-ı Kerim okunacak, ayrıca tasavvuf müziği icra edilecek. Anma programında ayrıca, Parkaltı Camisi'nde mevlit okunacak.
STK'lar da etkinlik yapacak
Facianın yıl dönümü dolayısıyla ayrıca Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından anma etkinliği yapılacak.
"Emek ve Demokrasi Güçleri" adı altında düzenlenecek anma etkinliğinde, Soma'daki Madenci Anıtı önünde saygı duruşunda bulunularak, karanfiller bırakılacak.
Soma Madenci Şehitliği'nin de ziyaret edileceği programda, facianın meydana geldiği ve halen kapalı durumdaki maden ocağının girişinde de saygı duruşunda bulunulması planlanıyor.
Soma ilçesi Eynez Karanlıkdere mevkisindeki Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen kömür işletmesinde, 13 Mayıs 2014'de çıkan yangın sonucunda, dünya madencilik tarihinin en büyük facialarında birisi yaşanmıştı.
Toplam 5 bin maden işçisinin çalıştığı ocakta saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlikteki ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galerileri duman doldurmuş, bu sırada madende bulunan işçiler mahsur kalmıştı. Olayın hemen ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, AFAD ve TKİ'ye bağlı tahlisiye ekipleri, çevre maden ocaklarından gelen işçiler ile Sağlık Bakanlığına bağlı 112 Acil Servis ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) de katılımıyla arama kurtarma çalışması başlatılmıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, facianın yaşandığı gün maden sahasına gelerek koordinasyonunu üstlendiği arama kurtarma çalışmaları, aralıksız olarak 96 saat sürmüş ve ilk anda kurtarılan 162 işçi dışındaki 301 madencinin cansız bedenine ulaşılmıştı.