Emniyet Genel Müdürlüğü, 17-25 Aralık süreçleriyle birlikte 'paralel yapı'ya yönelik düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen ayrınları paylaştı. Emniyete göre, sadece 2013'te yaklaşık 400 bin kişi ve kurum dinlendi. Raporda, 31 kriptolu telefon ile Aselsan ve TÜBİTAK gibi kurumların ‘dış odaklar' için dinlendiği ifadesine yer verildi.
Star Gazetesi'nden Kemal Gümüş'ün haberi şöyle;
FETÖ/PDY örgütünün ülke genelinde yaptığı yasadışı dinlemelerin haritası çıkartıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığının hazırlayıp İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar bürosuna gönderdiği raporda, Adli ve önleme dinlemelerine ilişkin yapılan çalışmalarda; çok sayıda siyasetçi, bürokrat, akademisyen, gazeteci, işadamı ve sivil toplum kuruluşu mensubunun gerçekte bağlantılı olmadıkları suç ve terör örgütleri ile ilişkili gibi gösterilerek haklarında dinleme kararlarının alındığı belirtildi.
YILDA 400 BİN KİŞİ
Paralel yapının darbe girişimlerinden sonra yapılan çalışmalarda, 2013 yılı ve öncesinde birçok ilde hukuka aykırı adli ve önleme dinlemelerinin yapıldığı tespit edildi. 2012 yılında 397 bin 377 kişi, 2013 yılında 308 bin 470 kişinin dinlendiği belirlendi. Paralel yapıya yönelik tasfiye sürecinin başlamasıyla beraber bu sayı 71 bin 812'ye geriledi.
BÜTÜN PARTİLER PAYINI ALDI
Paralel yapı tarafından dinlenen şahısların meslek ve konumları da tek tek çıkartıldı. Buna göre Ak Parti'den 177 kişi, CHP'den 53 kişi, MHP'den 103 ile BBP'den 23 kişi olmak üzere 356 siyasetçi dinlendi.
KRİPTOLU TELEFONLAR KAYIT ALTINDA
Raporda Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili çarpıcı veriler yer aldı. Raporda, TÜBİTA tarafından üretilen 31 kriptolu telefonun incelenmesi sonucunda toplam 76 IMEI numarasın üzerinden 304 kez işlem yapıldığı ve 363 kez ‘ses kaydı yapıldığı' tespiti yapıldı.
MESLEK GRUPLARI DA LİSTEDE
Diğer meslek grupları içinde dinlenenler arasında üst düzey 140 yargı mensubu, 471 üst düzey askeri personel, 385 üst düzey emniyet mensubu, 12 MİT mensubu, 33 ÖSYM yöneticisi, 6 TOKİ yöneticisi, 3 TÜBİTAK Proje çalışanı, 25 Savunma Sanayi ASELSAN çalışanı, 5 BDDK mensubunu, 11 EPDK çalışanı, 370 üst düzey bürokratı, 112 gazeteciyi, 73 ünlü işadamını, 60 öğretim üyesi olmak üzere toplam 1.706 bulunuyor.
SELAM KUMPASIYLA 4 YIL DİNLENDİ
Raporda FETÖ'nün sözde Kudüs soruşturması esnasında 593 hedef üzerinden yüzlerce önemli ismi dinledi, takip etti. Soruşturma kılıfı altında uydurma gerekçe, sahte delil ve ihbarlarla Cumhurbaşkanı, Başbakan, MİT yönetici ve mensupları ile İHH Vakfı yönetici ve çalışanları dinlendiği belirtilen raporda soruşturmanın sürdürüldüğü 3 yıl 7 aylık süre zarfında terörle ilgili hiçbir delil bulunamamış ancak PKK/KCK, EL Kaide, DHKP/C, MKP terör örgütleri ve uyuşturucu ticareti soruşturmalarına dair evraklar sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü soruşturmasına eklendi. Böylece dosya kapsamındaki kişilerin belirtilen örgütlerle irtibatlandırılması, terör örgütü ve uyuşturucu soruşturma dosyalarının sözde Kudüs Örgütü Terör Örgütü dosyası ile birleştirilmesi hedeflendi.
e-POSTALAR İZLENDİ
Paralel yapı sözde Kudüs-Tevhid soruşturmasında 329 GSM hattını, 9 İMEI, 25 sabit telefondan, 34 yurtdışı GSM ve sabit hattı ile 175 e-posta adresini hedef aldı.
TÜBİTAK ve ASELSAN DIŞ ODAKLAR İÇİN DİNLENDİ
Raporda TÜBİTAK ve ASELSAN gibi bilim, teknoloji ve silah üreten kurum ve şirketlere yönelik dinlemelerin uluslararası çıkar çevreleri için dinlenildiğine vurgu yapıldı. Raporda, “TÜBİTAK, ASELSAN gibi kuruluşların yönetici ve çalışanlarının dinlenmesi sayesinde gelişmekte olan savunma sanayisine ilişkin yüksek maliyetli ihalelerin örgütle bağlantılı şirketlere kazandırılmasının ve uluslararası çıkar çevrelerinin beklentilerinin karşılanmasının amaçlandığı” tespiti yapıldı. Raporda ayrıca EPDK ve BDDK gibi kurumlara yönelik yapılan dinlemelerin Hükümetin ekonomi politikaları üzerinde söz sahibi olmak, rant elde etmek, gerektiğinde elde edilen bilgileri siyasi iktidarı yıpratmak gayesi ile gerçekleştirildiği” vurgulandı.
DİNLEME AZALDI VERİM AZALMADI
Raporda, paralel yapının tasfiye sürecinin başlamasıyla beraber, “TEM Dairesi Başkanlığı'nda 2014 yılı itibarı ile dinleme sayılarının olağan seviyeye düştüğü buna rağmen operasyon ve yakalanan şahıs sayısında önemli bir değişiklik olmadığı, adli dinlemelerin en yoğun yaşandığı 2013 yılma göre dinleme sayısının 2014 yılında %83 oranında azaldığı, buna rağmen operasyonların %17 yakalamaların %13 arttığı belirlendi. KOM Dairesi Başkanlığında 2014 yılında, 2013 yılma göre dinleme sayısının %81 oranında azaldığı buna rağmen gerçekleşen operasyonların %1 yakalanan şahısların % 4 oranında azaldı. Tablolardan da anlaşılacağı üzere 2014 yılı öncesinde yapılan dinlemeler suçla mücadele amacının ötesine geçmiş, vatandaşlarımızın özel hayatın gizliliğine dair anayasal haklarının ihlal edilmesi ile demokratik hukuk devletine olan güveni sarsıcı boyutlara ulaşmıştır” denildi.
Rapor Zaman'ı çürüttü: Emniyet'in hazırladığı dinleme raporu, Paralel Yapı'nın yayın organ Zaman gazatesinin önceki günkün manşetine de cevap niteliğined oldu. Zaman, önceki günkü manşetinde örgüte ait dinleme iddialarının çöktüğünü ileri sürmüştü.