Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Beşikdüzü ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz'in sürekli yağış alan bir bölge olduğunu bildirdi.
AA'nın haberine göre; Beşikdüzü'nün de sürekli yağış aldığını vurgulayan Canikli, "Bu yağış miktarı ortalamaların çok üzerinde ve özellikle üst bölgelerden yağışla birlikte önüne kattığı taş toprak, çalı çırpı, onlar da ağırlaştırıcı unsur olarak ortaya çıkıyor, tahribatı ve zararın boyutunu çok daha büyük oranlara çıkarıyor. Çok büyük bir afet, bunu söyleyebilirim." ifadesini kullandı.
Canikli, vatandaşların, esnafın çok büyük zararlarının söz konusu olduğuna işaret ederek, "Önemli bir bölümünü gezme görme imkanımız oldu. Yine aynı şekilde yukarı bölgelerde arazilerde, iş yerlerinde, evlerde çok büyük bir tahribat söz konusu. Vatandaşın çok büyük bir kaybı söz konusu. Mal zararını telafi etmekte bir sorun yok, edeceğiz de inşallah." diye konuştu.
Esnafın, vatandaşların bütün zararlarını karşılayacaklarına değinen Canikli, şöyle devam etti:
"Onun dışında kamu kuruluşlarına özellikle Ziraat Bankasına olan borçları noktasında gereken kararları alacağız. En kısa zamanda onları hallediyoruz. Mala gelen zararı telafi ediyoruz da can kayıpları bizi üzüyor. 2 vatandaşımızı kaybettik, Allah rahmet eylesin, ailesine sabır versin. Bir vatandaşımız kayıp."
"Bunun önlenmesi için tüm önlemleri alıyoruz"
Canikli, Karadeniz'de belli periyotlarla 30 yılda, 40 yılda bir buna benzer çok büyük afetler meydana geldiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Önlenebilir mi? Bunun tabii önlenmesi için gereken her türlü tedbirler alınıyor. Özellikle son 14-15 yılda Karadeniz'in tamamında ıslah edilmemiş dere kalmadı. Belli başlı derelerin tamamı ıslah edildi. Afetle karşı karşıya kalma oranı da azaldı son yıllarda. Yani çok çok büyük yağış olduğunda, şu an içinde bulunduğumuz ortamda olduğu gibi metrekareye 300 kilogramın üzerinde yağış miktarı, arazi de eğimli olduğu için toprağın ağırlaştırıcı unsuruyla birlikte geliyor. Bununla baş etmek kolay değil. Şunu da söylemek lazım; Türkiye'de şehirleşme sıkıntılarının bir örneğini de burada görüyoruz. Bu, bugünün sorunu değil. 60-70 yıllık sorun ve sorun yapılaşmayla alakalı. Şehrin ilk kuruluş anından itibaren ortaya çıkan bir sorun."
"Bütün Karadeniz sahilinde yağış uyarısı var"
Canikli, bir gazetecinin "Yetkililer 5 yılda yağması gereken yağışın o gün içinde yağdığını söylüyor. Doğu ilçelerinde böyle bir yağış uyarısı, risk var mı?" sorusu üzerine şunları kaydetti:
"Meteorolojinin uyarısı var bugün için. Bütün Karadeniz'de, sadece burada değil, boydan boya bütün Karadeniz sahilinde yağış uyarısı var. İnşallah bu boyutlarda olmaz. Tahrip edici, altyapının kaldıramayacağı kadar uzun zaman dilimlerinde karşı karşıya kaldığımız bu yağış inşallah olmaz. İnşallah altından kalkabileceğimiz az miktarda olur diye temenni ediyoruz. Alınabilecek bütün tedbirleri alıyoruz. Bütün iş makineleri, derelerin önünün açılması, temizlenmesi için çalışıyor."