Ajansların haberine göre, Nesli tükendiği düşünülen ancak Anadolu'nun bir çok bölgesinde görüldüğü halk tarafından belirtilen ancak yıllardır bir türlü görüntülenemeyen Adadolu Pars'nın izine Tunceli'de rastlandı. Pülümür İlçesi Boğalı Köyü sakinleri, köy yakınlarından geçen Karagöz Deresi kenarında dolaşırken, su kenarında bir hayvan leşine rastladı. Uzun süre önce öldüğü anlaşılan ve çürümeye başlayan hayvanın farklı bir yapıya sahip olması nedeniyle durum Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerine bildirildi. Leşin bulunduğu bölgeye giden yetkilileri, dere kenarında bulunan hayvan leşi üzerinde yaptıkları ilk inceleme ardından, fotoğraf ve görüntü kaydı yaptı. Yapılan ilk incelemede yaklaşık 1 yaşında olduğu düşünülen ölü hayvananın, Anadolu Parsı olarak bilinen leopar olduğu anlaşıldı.
Bahar aylarında Karagöz Deresi debisinin çok yüksek oluşu ve çok hızlı bir akış hızına sahip olması nedeniyle, yavrularıyla bu dereden geçmeye çalıştığı sırada Anadolu Parsı'nın bir yavrusunu suya kaptırdığı ve bu nedenle boğulduğu sanılıyor. Doğa koruma uzmanlarının yaptığı ilk incelemede ölü Anadolu Parsı'nın vücudunda darbelenmeye bağlı yara, ya da kurşun izi olmadığı ve yaklaşık 3-4 ay önce boğulma sonucu öldüğünü düşündüklerini söyledi. Pülümür İlçesi Boğalı Köyü Karagöz Deresi kenarında boğluarak ölen Anadolu Parsı'nın leşi uzman ekipler tarafından incelenmek üzere Tunceli il merkezine getirildi.
Durumun Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya Bölge Müdürlüğü'nden gelen görevliler, ölü hayvandan doku örnekleri alarak, doku ve DNA testi için parçaların TÜBİTAK'a gönderilmesi, leşin de uzun süreli muhafaza için bölge müdürlüğüne gönderilmesi talimatı üzerine, Anadolu Parsı'nın leşi daha sonra Malatya'ya gönderildi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsünmez, hayvanın cinsi ve yaşı ile ilgili kesin bilgilerin alınan örneklerin yapılacak DNA testinden sonra ortaya çıkacağını belirterek, şöyle dedi:
"Hayvan leşini aldırdık ve incelenmek üzere Malatya Bölge Müdürlüğümüze göndereceğiz. Ayrıca doku ve DNA örnekleri de aldık, bir ay sonra hayvanın cinsi ve yaşı konusuda elimize kesin bilgiler gelecektir. Yaklaşık 3-4 ay önce karşıya geçerken suya kapılarak boğulan Anadolu Pars'ı olduğunu düşünüyoruz, Muhtemelen bir Anadolu Parsı yavrularıyla sudan karşıya geçerken, bu yavru suya kapılarak boğulmuş. Leş uzun süre soğuk suyun içinde kaldığı için çok fazla bozulmamış. Ancak artık çürüme ve kokma başlamış. Biz Andolu Pars'ının bölgede var olduğunu birçok vatandaştan ve köylüden duyuyorduk. Şimdi bu ölü üzerinde yapılacak çalışmalardan sonra gerçek, daha da netleşecek. Elimizdeki bulgularda hayvanın genel yapısı, çene ve diş yapısı, Anadolu Parsı olduğu yönünde. Kuyruk yapısı ve özellikle diş ve çene yapısı da bu hayvan ölüsünün Anadolu Parsı'ı olduğunu gösteriyor. Eğer DNA ve doku örnekleri de Anadolu Parsı olduğunu kanıtlarsa, Tunceli'de var oldukları kayıt altına girecektir. Bu da ilimizin zengin yaban hayatının ne denli çeşitli olduğunu ve bu hayvanın buralarda çokça bulunduuğunu kanıtlayacaktır."