Pandemi sonrası ilginin eskisinden daha da çok arttığı bisikletli ulaşım, Türkiye'de turizmi hareketlendirmek için yeni bir alternatif haline geliyor. ‘Bisiklet dostu konaklama tesisi' uygulamasının hayata geçirilmesi ile bisiklet turizminin de canlandırılması hedefleniyor.
Koronavirüs salgını sonrası özellikle Avrupa'da ciddi şekilde yaygın olan bisikletli ulaşım tercihi Türkiye'de de yeni trend olmaya başladı. Hem spor amaçlı hem de ulaşım amaçlı bisiklet kullanımı pandemi sonrası normalleşme sürecinde önemli derecede artış gösterdi. Bu doğrultuda bisikletlere yönelik bir çok yeni düzenleme de hayata geçirilmeye başlandı. Önde gelen tatil beldeleri Marmaris, Antalya, Fethiye gibi bölgelerde bisiklet yolları her geçen gün artarken, Hatay'ın Samandağ ve Arsuz ilçelerini birbirine bağlayan 25 kilometrelik karayolu kenarında bulunan en uzun tek parça bisiklet yolu da bisikletçilerin gözdesi oldu. Bununla birlikte gelişmekte olan bisiklet turizmini canlandıracak yeni bir atılım yapıldı: ‘Bisiklet dostu konaklama tesisi'
TEŞVİK VE ÖZENDİRME
Alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi amacıyla bisiklet turizminin teşvik edilmesi ve özendirilmesi için ilgili koşulları sağlayan otellere ‘bisiklet dostu konaklama tesisi' belgesi verilmesi kararı 25 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile ilgili belge için başvuru koşulları, tesis nitelikleri ve değerlendirmeye ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 44'üncü maddesine dayanarak hazırlanan tebliğe göre sürdürülebilir turizm kapsamında alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi amacıyla bu belge verilecek. Yapılan inceleme ile talepleri uygun görülen tesisler denetim programına alınırken, uygun bulunan tesislere belge ile birlikte bir de plaket takdim edilecek.
TEBLİĞE GÖRE TESİSLERDEN İSTENEN BAZI ŞARTLAR ŞUNLAR:
Tesislerin bisiklet dostu politikasına sahip olması ve uygulamaların tesisin internet sitesi üzerinde duyurulması.
Bölgesel bisiklet rotaları hakkında bilgi sahibi olan personel istihdamı.
Genel mahallerde görünür yerlerde güncel detaylı hava ve yol durumu hakkında sürekli bilgi sağlanması.
Güvenlik kamerasıyla izlenebilen bisiklet garajı veya park alanı bulundurulması.
Bisikletlerin yıkanabilmesi için bir alan ayrılması.
Bisiklet tamiri için temel aletlerin bulundurulması.