Habertürk'te yer alan habere göre; Türkiye'nin 911 kilometrelik Suriye sınırı 3 metreye varan yükseklikte adeta ‘portatif' beton bloklarla örülüyor. Sınır artan terör olayları ve kontrolsüz geçişler yüzünden güvenli hale getirilmek zorunda. Dile kolay bu mesafe neredeyse İstanbul'dan Hatay'a kadar... Hatta Çin Seddi ve ABD-Meksika arasındaki duvarlardan sonra dünyanın en uzun betonla ayrılmış üçüncü sınırı.
Gelinen süreçte Milli Savunma Bakanlığı ve sınır illerindeki valilikler duvarın 200 kilometrelik kısmını tamamladı. Geriye kalan bölüm için TOKİ göreve çağrıldı. Yaklaşık 500 işçi gece gündüz çalışıyor.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, bu anlamda 200 kilometrelik hattın inşasına başladıkları bilgisini paylaştı.
TOKİ Başkanı Turan, “Suriye sınırının 200 kilometresini Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve valilikler kapatmıştı. TOKİ olarak 200 kilometresinin ihalesini yaptık, 500 kilometresinin de hazırlığını yapıyoruz. Yaklaşık 15-20 gündür ‘duvar örme' çalışmalarını sürdürüyoruz. 700 kilometrelik sınır duvarını 5 ay içinde tamamlamış oluruz” dedi. Turan, “Genişliği 2, yüksekliği 3 metre olan duvarların Hatay ve Şanlıurfa'daki önemli bir bölümü tamamlandı. Diğer hatlarda ise çalışmalar sürüyor. Sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerlerine jiletli tel de çekiliyor” diye konuştu. Duvarlar iki ülke arasında problemler bir gün ortadan kalkarsa istenilen yere taşınabilecek şekilde inşa ediliyor. Bu devasa güvenlik hamlesinin maliyeti ise kaba bir hesapla 2 milyar lirayı geçiyor.
EN ZORLU GÜZERGÂH MAYINLI ARAZİLER
Başkan Turan'ın anlattıklarına bakılırsa son derece ağır ve zahmetli bir işten söz ediyoruz. Gerek arazi koşulları, gerek mayınlı arazi gerekse sevk-idare işlemleri yapılan işin büyüklüğünü gösteriyor. Ergün Turan da zorluklara dikkat çekerek, “Sınır dediğiniz yerde yol falan yok. TOKİ olarak yolu da biz açıyoruz. Yaptığımız iş kolay bir iş değil. Mayınlı arazilerde çalışıyoruz” dedi.
SİLOPİ'DE EVLER YIL SONU TESLİM
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bazı illerde talebin yoğun olduğunu vurgulayan Turan, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Batman, Erzurum ve Kars gibi illerde yoğun çalışmalarının bulunduğunu kaydetti. Turan ayrıca, Şırnak Silopi'de inşası devam eden 236 konutu yıl sonunda bitireceklerini söyledi.
YASTIK ALTINDAN 600 MİLYON LİRA KAMPANYA İLE ÇIKTI
Turan, TOKİ'nin alacaklarına yüzde 20 indirim getiren kampanyasına şu ana kadar 13 binin üzerinde borçlunun başvurduğunu belirterek, “Vatandaşlar yaklaşık 600 milyon lira kampanyaya para yatırdı ve borçlarını sıfırladı. Şu ana kadar kapatılan 600 milyonun yaklaşık yüzde 63'ü tasarruflarla yani yastık altı diye tabir edilen parayla yüzde 37'si ise banka kredisiyle kapatıldı” dedi. Turan şunları söyledi: “Bize geçmişte borçlanan yaklaşık 240 bin vatandaşımız var. Bunların 175 binini ilgilendiren kampanya yaptık. Niye 175 bini ilgilendiriyor da 240 bini ilgilendirmiyor? Bu teknik bir detay, belli süreler var orada. İnşallah 30 Eylül'e kadar süre verdik. Çoğu alt gelir grubundan sosyal konut alan vatandaşlarımız. 100 bin lira borcu olan bir vatandaşımız 30 Eylül'e kadar geldiğinde borcunu ister peşin olarak ister banka kredisiyle öderse, toplam tutar 100 bin lira yerine 80 bin liraya iniyor. Borcunu kapatmış oluyor.”