Ülkemizde fotoğrafçılık çoğunlukla hobi olarak görülüyor olmakla birlikte İsmail Çiydem gibi bu alanda profesyonel olan kimseler son dönemde ilgi ile karşılandı. Özellikle Çiydem'in çektiği sanatsal içerikli fotoğrafları sosyal medya araçlarını kullanarak servis etmesi, fotoğrafçılığın sadece hobi olmadığını kanıtlar nitelikte. Çekmiş olduğu doğafotoğraflarının yanı sıra ABD'de şehir hayatının nasıl yürüdüğüne dair, alt yapısı olan sanatsal fotoğrafları da ilgiyle karşılanıyor. Ülkemizde nadir görülen fotoğraf sanatçılarından biri olan İsmail Çiydem kimdir? Fotoğrafçılık nedir? Profesyonel ve sanatsal özelliğe sahip fotoğraf nasıl çekilir? Bu soruların tamamına Çiydem'in paylaşmış olduğu fotoğraflara bakarak yanıt aramak mümkündür.
Çiydem, ülkemizde fotoğrafçılık sanatını temsil eden az sayıda sanatçıdan biridir. Çekmiş olduğu doğafotoğrafları ile estetik ve doğallığı bir arada sunuyor olmasıyla birlikte, aynı zamanda şehir hayatının keşmekeşini ve kalabalıklığını aktarmayı amaçladığı fotoğrafları de görmek mümkün.ABD'nin New Yorkeyaletinde,Manhattan'da çekmiş olduğu fotoğrafları inceleyecek olursak altında sanatsal bir düşüncenin vuku bulduğu görülecektir.Şehir yaşantısının yapmacıklığı, şehir mimarisinin eşsizliği, şehrin insan üzerindeki etkisi gibi temalara Çiydem'in fotoğraflarında rastlamak mümkün. Aynı zamanda bu fotoğraflar içerisinde şehir yaşantısında yalnızlığın imgelerine de bolca rastlıyoruz. Anlaşılacağı üzere fotoğrafçılık bir alt metin oluşturularak sanatsal bir faaliyete dönüşebilir. Bu bağlamda sanatsal fotoğraf ne zaman ve nerede çekilir? Ustasından öğrenelim.
Çiydem'in fotoğraf arşivi incelendiğinde doğru zamanı yakalamanın önemi açıkça görülüyor. Anın ölümsüzleşmesini sağlayan fotoğraflar, doğayı tam zamanında resmetmek için muhteşem birere araç olmakla birliktenesnelerin ahenginin tutarlı bir şekilde görülmesi ve bunun izleyicilere aktarılması çekilecek kareler ile sanat haline dönüşebiliyor. ‘'Her nesne bir imgedir'' mottosunun Çiydem'in fotoğraflarında açığa çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla tek bir nesneden binlerce tema üretilebilir ve aynı zamanda nesneler ya da doğanın güzellikleri ile tek bir kare kullanılarak pek çok kelimenin bir araya geldiği hikayeler anlatılabilir.