Dolar

34,5647

Euro

36,2249

Altın

2.988,80

Bist

9.367,77

Türkiye'deki tek peygamber kabri

Hicri 17. yılında Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedilince Danyal Peygamber'in mezarı açtırılmış burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı uzun boylu bir naaş görülmüş...

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-11 00:13:47

Türkiye'deki tek peygamber kabri

Tarsus'ta Makam Cami'sinde 2006 yılında yapılan kazı çalışmalarında “Bereket Peygamberi” olarak tanımlanan Hz. Danyal Peygamber'in naaşının bulunmasının devamında 2014 yılından itibaren yerli ve yabancı ziyaretçilere açılan Hz.Danyal Peygamber Kabri yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Turizmi açısından bir merkez haline gelen peygamber kabri Türkiye'nin tek peygamber kabri olarak bilinmekte.Tarsus Belediye Başkanı Kocamaz da NTV'nin haberine göre yaptığı açıklamada ''Türkiye'deki tek peygamber kabri olan Danyal Peygamberin mezarının bulunduğu Tarsus, inanç turizminde cazibe merkezi haline gelecek'' açıklamasında bulunmuştu.

Dağ başında mağaraya bırakıldı

Danyal Peygamber, 2. Babil Kralı Nebukadnesar (MÖ 605-562) zamanında yaşamış, Yahudileri Babil esaretinden ilmi ve kehanetleriyle kurtarmış bir peygamber.
Rivayete göre; Babil Kralı rüyasında İsrailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını görmesi üzerine İsrailoğulları'ndan doğan erkek çocukların öldürülmesini emretmiştir. Bu nedenle Danyal Peygamber doğunca, ölümden kurtulması için dağ başında bir mağaraya bırakılmıştır.

Tarsus'a defnedilmiş

Mağarada bir erkek ve bir dişi aslan himayesinde büyüyen Danyal, delikanlı olunca kavmi arasına karışmıştır. Bir kıtlık senesinde Tarsus'a davet edilen Danyal Peygamber'in Tarsus'a gelmesiyle birlikte bolluk olmuştur. Bu nedenle Danyal Peygamber Babil'e geri gönderilmemiş, ölünce de Tarsus'ta şimdiki Makam Camisi olarak anılan yere gömülmüştür.

HZ.Ömer Tarsus'u fethetti

Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivine göre, Hicri 17. yılında Hz. Ömer devrinde Tarsus fethedilince Danyal Peygamber'in mezarı açtırılmış burada büyük bir lahit içerisinde altın iplikle dokunmuş kumaşa sarılı uzun boylu bir naaş görülmüş.
Naaşın Yahudiler tarafından çalınmaması için, Hz. Ömer'in emri üzerine önceki yerine derince defnettirilip üzerinden de Berdan Nehri'nden gelen ufak bir çayın suyunu kabrin üzerinden geçecek şekilde akıtıp hiç kimsenin kabre el sürmeyeceği şeklinde emniyete alınmıştır.

Ceseti suyun çok aşağısında

Caminin son tamiratı sırasında çok derinlerde caminin arka ve alt kısmında suyun giriş yerinde kalın ve gayet muntazam mazgal demirleri çıkmış. Danyal Peygamberin naaşı, bu mazgallardan geçen suyun çok aşağısındadır. Söz konusu alanda yapılan kazı sonucu mezar ortaya çıkarılmış ve çevre düzenlemesi yapılarak 2014 yılından itibaren Danyal Peygamberin Kabri olarak ziyarete açılmıştır.
Başından geçen maceraların sembolü olarak parmağındaki yüzüğün taşına biri erkek, biri dişi iki aslanın arasında bulunan genç bir çocuğun dişi aslan tarafından sevilmesi işlenmiştir.

Kur'an da ismi geçiyor mu?

Diyanet Vakfı, İslam Ansiklopedisine göre; Kur'ân-ı Kerîm ve hadislerde Dânyâl'in ne ismi ne de kendisiyle ilgili herhangi bir bilgi yer alır. Dânyâl diğer İslâmî kaynaklarda mürsel olmayan nebî ve bir bilge kişi (hakîm) olarak takdim edilir ve hayatıyla ilgili Kitâb-ı Mukaddes'ten kaynaklanan bazı rivayetler nakledilir. Bu rivayetlere göre Dânyâl peygamberler zürriyetindendir ve Buhtunnasr'ın Kudüs'ü işgalinden sonra Bâbil'e götürdüğü esirler arasındadır.
Bazı İslâmî kaynaklarda, Dânyâl'in naaşının Hz. Ömer zamanında Ebû Mûsâ el-Eş‘arî tarafından fethedilen Sûs şehrinde kralın hazine dairesindeki bir odada bulunduğu ve cenaze namazı kılınarak defnedildiği şeklinde mevsuk olmayan rivayetler nakledilmiştir.

 

SON VİDEO HABER

Piyasada sahte dolar alarmı! Döviz bürolarından yeni karar

Haber Ara