Türkiye'den köfte çeşitleri
Türkiye'nin hemen her bölgesinde o yöreye ait köfte bulunuyor. Tatları kadar yapılışları da farklı köfteleri birbirinden ayıran o kadar çok özellik var ki...

Oluşturma Tarihi: 2021-04-15 21:33:26

Güncelleme Tarihi: 2021-04-15 21:33:26

Köfte hemen hemen bütün bölgelerin iddialı olduğu bir lezzet. Karadeniz'den Ege'ye; Akdeniz'den Güney Doğu'ya kadar geniş bir coğrafyada birbirinden farklı metotlarla yapılan köfteler ülkemizin gastronomisi için de ayrı bir önem taşıyor

İşte en çok bilinen ve tadılan bölgesel ağırlıklı köfte türlerinden bazıları:

Tekirdağ Köfte

Dana etinin kaburga kısmından hazırlanan Tekirdağ Köftesi'nin namı diğer Hacıköylü Köftesi'nin Selanik'ten göç edenler tarafından yörenin mutfak kültürüne kazandırıldığı düşünülüyor.Tekirdağ köftesinin olmazsa olmazı daima yanında servis edilen acı biber sosu.

İnegöl Köfte

Bursa'nın İnegöl Köftesi'nin Bursa Kebabı'nın en büyük lezzetlerinden.
Harcında kuzu ve dana kıyması kullanılan İnegöl köftenin lezzetli olmasının nedeninin pişirilmeden önce bir gece buzdolabında bekletilmesi

Bursa Pideli Köfte
Bursa'nın meşhur İskender kebabının en lezzetli alternatiflerden biri de pideli köfte.Altında taş fırında pişirilen sıcak pide ile servis edilen köftelerin üzerine servis edilmeden önce ev yapımı domates sosu ve keçi tereyağı gezdiriliyor.

Çine Köftesi

Az ekmekli, bol yağlı yumuşak Çine köftesinin lezzet sırrı etinde saklı. Soğan ile çektirilen kaburga etine kimyon ve tuz eklenerek yoğuruluyor.

Manisa Macir Köfte

Muhacir köfte olarak da biliniyor. Mübadele yıllarında Batı Trakya'dan ve Makedonya'dan gelenlerin sıklıkla yaptığı bir köfte çeşidi olduğu için muhacir köftesi olarak anılıyor.Yüzde yetmiş oranında kuzu eti yüzde otuz oranında iç yağı, soğan, tuz ve karabiber kullanılarak hazırlanıyor.

Antalya şiş köfte

Kıymasının içinde hiçbir katkı maddesi yok.Sadece et ve tuz ekleniyor, herhangi bir baharat kullanılmıyor. Köfte şişlere uzunlamasına takılarak, ızgarada kömür ateşinde pişiyor. Köfteler piştikten sonra bir tabağın altına pide ekmeği ve üzerine köfteler gelecek şekilde konuluyor. Daha sonra maydanoz, kimyon, pişmiş soğan, domates ve biberle sunulmakta

Odun Köfte

Pişmiş köfte, yaklaşık 7 cm boyunda, 1.5 cm enindedir. Rengi kahverengimsi, köfte rengindedir. Yağlı görünümü yoktur. Lezzeti kendine özgü, karakteristiktir, güzel bir lezzettedir. Kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahiptir. Sunumu pişmiş domates, közlenmiş biber, yeşillik ve baharatlarla yapılabilmektedir.Salihli Bölgesi'nin meşhur lezzeti.Meşe odununun ateşinde pişen köfteye hafif isli bir kokusu olması sebebiyle ‘isli köfte' de deniliyor.

İzmir Köfte

Izgarada pişen klasik köftelerden farklı.Domates, patates ve biberle birlikte pişen özel soslu Köfte.

Akçaabat Köfte
Lezzetinde sarımsak ağırlığı var.Yanında ızgarada pişirilmiş biber ve piyazla servis edilen Akçaabat köfte Karadeniz Bölgesi'nin en meşhur yemeklerinden.

Eskişehir Balaban Köfte

Kat kat şekliyle Pide, yoğurt ve domates sos ile servis ediliyor.

Sivas Köfte

Ekmek ve soğan kullanılmadan hazırlanan Sivas'ın yuvarlak yassı köftesi.

Ağrı Abdigör Köftesi
Kırmızı etin macun kıvamına gelinceye kadar dövüldükten sonra soğanla birlikte yoğurulması ile yapılıyor. En büyük farklılığı kynar suyla haşlanması. Genellikle yanında pilavla birlikte servis edilir.

Adapazarı Islama Köfte

Tereyağı ve biberli kemik suyu ile hazırlanan özel bir sosa bulandıktan sonra kızartılan ekmeklerin üzerinde servis edilmekte.

Edirne Satır Köfte
Edirne'nin ciğerden sonraki en gözde lezzetlerinden. Sadece kuzu eti kullanılarak hazırlanan satır köftenin lezzeti harcında kullanılan kekikte ve satırla kıyılmasında

Tire Köftesi

1900'lü yıllardan beri yapıldığı söylenen Tire Köftesi'nin harcında sadece tuz var. İyice yoğurulan kıymadan uzun uzun hazırlanan köfteler şişlere geçirilip meşe veya erguvan ağacından yapılan kömür ateşinde hafifçe pişiriliyor. Bir süre dinlendirilip tereyağında kızartılıyor. Üzerine dökülen domatesli sos ve tereyağında kızartılmış çıtır ekmekler eşliğinde servis ediliyor

Turgutlu Köftesi
Odun ateşinde, özel bakır tavalarda tereyağında pişen Turgutlu Köftesi sadece Manisalıların değil farklı illerden gelen turistlerin de gözdesi bir lezzet.

Burdur Köftesi

Burdur Şiş Köfte'nin en lezzetlisi, kaburga etinin kıymasından yapılanıdır. Kıyma but etinden yapılırsa, bir miktar iç yağı ilave edilmesi gerekir.