Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Türkiye, Katar ve Somali'ye askeri üs kuruyor

Türkiye, Somali'de eğitim, Katar'da ise Ortadoğu'daki çok amaçlı ilk askeri üssünü kurmaya hazırlanıyor. Türkiye, burada kuracağı askeri üsle, ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya'nın ardından Afrika'da askeri üsse sahip 5. ülke olacak.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-29 12:00:46

Türkiye, Katar ve Somali'ye askeri üs kuruyor

Star'ın haberine göre, Son yıllarda ekonomisini ve savunma sanayisini hızla geliştiren Türkiye, çeşitli ülkelerde 'teröre' karşı stratejik askeri hamleler gerçekleştirdi. Şer odaklarının maşa olarak kullandığı PKK, PYD, DAEŞ, Eş Şebab ve El Kaide gibi örgütler ile mücadelesini sürdüren Türkiye'ye askeri eğitim vermesi ve üs kurması için ülkelerden gelen talepler de artıyor.

Son olarak Arnavutluk, Azerbaycan, Irak ve Katar'ın ardından Somali'nin Türkiye'den askeri varlık talebi kabul edildi. Türkiye'nin kuracağı askeri üs, terörizmle küresel mücadelenin Afrika ayağı olarak da tarihe geçecek.

BEŞİNCİ ÜLKE

Terörle mücadelesini Afrika boynuzu olarak adlandırılan stratejik bölgedeki Somali'ye taşıyacak olan Türkiye, burada kuracağı askeri üste Somalili askerlere eğitim verecek. Mogadişu hükumetinin talebi üzerine Türkiye'nin eğittiği Somali güvenlik güçleri, 2013 yılında Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği'ne de bombalı saldırıda düzenleyen terör örgütü Eş Şabab'a karşı savaşacak. Türkiye böylelikle, ABD, Fransa, İngiltere ve Japonya'nın ardından Afrika'da askeri üsse sahip 5. ülke olacak.

ÇATIŞMA YOK

Somali'de en geç yaz sonunda tamamlanacak askeri eğitim üsse ilk aşamada 200 asker gidecek ve burada 10 bin 500 Somalili asker ve polise, Eş Şabab terör örgütüyle mücadele için eğitim verecek. Türk askeri, sıcak çatışmaya katılmayacak. Görevi, Somali'de istikrar sağlanması için Eş Şabab ve diğer benzeri bağlantılı silahlı gruplarla mücadele konularında Somali güvenlik güçlerine eğitim desteği ile sınırlı kalacak.

TALEP FAZLA

TBMM Milli Savunma Komisyonu kaynakları, başka ülkelerden de Türk askerinin üs kurmasına yönelik talepler geldiğini belirtirken, “Halen hükümetler arası görüşmeler sürdüğü ve kesin bir karar alınmadığı için" açıklama yapmanın erken olacağının altını çiziyor. Kaynaklar, Somali'de kurulacak üssün, Mogadişu hükümetinin teklifi sonucu gerçekleştiğinin altını çizerek, “Türkiye'nin bu üste, Somali asker ve polisine vereceği eğitim, Somali'nin istikrarına katkı olduğu gibi Türkiye'nin küresel terörizmle mücadele iradesinin bir göstergesidir" değerlendirmesini yaptı.

ÇOK AMAÇLI İLK ÜS

Türkiye, imzaladığı savunma anlaşması kapsamında Katar'da da Ortadoğu'daki çok amaçlı ilk askeri üssünü kuracak. Askeri üste birkaç bin askerin yanı sıra hava ve deniz unsurları, eğitmenler ve özel harekat birlikleri bulunacak. “Çok amaçlı" üssün ağırlıklı olarak eğitim ve ortak tatbikat için kullanılacak. Öte yandan halen yüz kadar Türk askerinin Katar'da askeri eğitim verdiği öğrenildi. Öte yandan dünyanın en varlıklı ülkelerinden Katar, ABD'nin Ortadoğu'daki en büyük üssüne de ev sahipliği yapıyor. ABD üssünde 10 bin kadar askeri personel bulunuyor.

ÜLKEMİZ HEDEFTE

Türkiye'nin, Somali'ye yönelik insani diplomasi girişiminden rahatsız olan Eş Şabab, 2013 yılında Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği'nin ek binasına bombalı saldırıda bulunmuştu. 2 Şubat'ta da Daolla Hava Yolları uçağına yapılan bombalı saldırıyı El Şebab üstlenmişti. Uçağın havalanmasından 5 dakika sonra gerçekleştirilen bombalı saldırıda hedef ise uçaktaki batılı ajanlar ile Türk NATO askerleri idi.

SOMALİ'NİN STRATEJİK ÖNEMİ

Afrika boynuzu olarak da bilinen Doğu Afrika bölgesinde bulunan Somali'nin, dünyanın en kritik ve önemli dar su yolu geçitlerinden biri olan Bab el-Mendeb boğazına uzun bir kıyısı bulunuyor. Bab el-Mendeb boğazından günde 3,5 milyon varil petrol akışı sağlanıyor. Bu miktar, tüm Ortadoğu petrolünün yüzde 30'una denk geliyor. Somali'yi, Bab el Mendeb'e kıyısı bulunan diğer ülkeler Yemen, Cibuti ve Etiyopya'ya göre stratejik açıdan daha önemli yapan etken ise, sadece Somali'nin, Kızıldeniz'e Bab el-Mendeb boğazı aracılığı ile doğal bir girişe sahip olması. Ayrıca, AB'nin, Çin, Japonya, Hindistan ve Asya'nın geri kalan ülkeleriyle yaptığı ticaretin neredeyse tamamı, Bam el- Mendeb aracılığı ile sağlanıyor.

ERDOĞAN SESLERİNİ DUYURDU

Batı Afrika seyehatine dün çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, BM'nin, Somali'yi 'kuraklık bölgesi" ilan etmesinin ardından, 19 Ağustos 2011'de bakanlar, sanatçılar ve gazetecilerden oluşan kalabalık bir heyetle bu ülkeyi ziyaret etmesi, dünyanın Somali'nin çığlığını ilk kez duyduğu an olarak tarihe geçmişti. Bu ziyaretle başlayan süreç, Somali'de federal bir hükümet kurulmasına yardımcı olurken, Türkiye, uluslararası konferanslar ile Somali konusunda farkındalık yarattı.

ÜLKE GÜVENLİĞİ SINIRDA BAŞLAMAZ

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Caşin, Somali'nin Kızıl Deniz ve Aden Körfezi'nin birleştiği kritik bir noktada olduğuna dikkati çekti. Somali'deki istikrarsızlığın tüm NATO ülkelerini etkilediğini ifade eden Caşin, “El Kaide'nin uzantısı terör örgütleri, denizde korsanlar faaliyet gösteriyor ve bundan hem ticaret gemileri hem de güvenlik açısından Türkiye de zarar görüyor.Ülkelerin güvenlikleri, sınırlarında başlamaz. Kim derse ki 'Önce kendi sınırların içinde terörle mücadele et', o bu konuda hiçbir şey bilmiyor, cahil demektir. Uluslararası terör, beşinci devresine girdi ve şekil değiştirdi. Artık modern ulus devletleri, kendi halkının yaşam hakkını almak için gerekirse sınırlarının ötesinde teröre karşı tedbir almak zorunda."

SON VİDEO HABER

İsrail, Gazze'yi sabaha kadar bombaladı: 23 şehit

Haber Ara