YUBAM Müdürü Prof. Dr. Şerif Barış, Kocaeli Büyükşehir Belediyesince Kocaeli Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen "Deprem Gerçekliği ve Kentleşme Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, depremden etkilenmemek için birinci önceliğin dayanıklı yapılar olduğunu söyledi.
Dünyada 1900 yılından itibaren deprem istasyonlarının kurulmaya başlandığını ve bu tarihten itibaren ölçümlerin alındığına dikkati çeken Prof. Dr. Barış, "Bilim insanları olarak depremin yerini ve yaklaşık büyüklüğünü ufak bir hatayla bilebiliyoruz, ancak bilemediğimiz şey depremin meydana gelme saati. Zarar verecek bir depremin önceden bilinmesi önemlidir. 4 büyüklüğündeki bir deprem, Türkiye'nin hiçbir yerinde, hiçbir yapıya zarar vermez. Dolayısıyla, depremin zarar verecek büyüklüktekini bilmemiz önemlidir ki; zarar vermeden insanlara haber verebilesiniz" ifadesini kullandı.
Şerif Barış, Japonya'da 100 yıl içerisinde olan depremlerde haberci olarak görülen davranışların sınıflandığı bir çalışma yayımlandığını dile getirerek, "Bu çalışmada 793 farklı parametre belirlenmiş. Sıra dışı hayvan davranışları, bitki değişimleri ya da meteoroloji gibi gözlemsel değişimler 793 parametrede topu topu 10 tane" diye konuştu.
"Önlem almamız lazım"
İzmit'te deprem tekrarının 220 yıla karşılık geldiğini aktaran Barış, "Kocaeli şu an 150-200 yıl daha rahat. 7,4 büyüklüğünde bir depremin olması için minimum bu sürenin geçmesi lazım, çünkü kırılmış bir bölge yeniden kırılmaz. Gerilmenin birikmesi ve yeniden kırılma dönemine girmesi lazım. Dolayısıyla siz orta ya da büyük depremlerin tekrarlama aralıklarını biliyorsanız, bir bölgede olabilecek büyük depremi önceden haber verebilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Şerif Barış, doğanın deprem konusunda çok karmaşık bir yapı gösterdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de son 110 yılda olan depremlere baktığımızda, ortalama 3,5 yılda bir 7'den büyük deprem oluyor ve her yıl yaklaşık bin kişiyi depremler nedeniyle kaybediyoruz. Bundan kurtulmamız mümkün değil, ancak önlem almamız lazım. Medyada yer alan, uzmanlıkları deprem bilimi olmayan kişiler tarafından söylenen 'deprem önceden belirlenir' sonucuna kesinlikle inanmayın. Dünyada henüz depremi önceden belirleyecek bir bilim, bir teknik veya bir bilim adamı yok. Çok karmaşık bir olay, çok farklı disiplinlerin çok uzun dönemler çalışması gereken bir husus ve daha da alınacak çok yol var."