Türkiye'de pek çok sektör, pandemiye rağmen ihracatını artırmayı başardı. Bunlardan biri de kozmetik sektörü oldu. 2020 yılında 654 milyon doları aşan kozmetik ürünleri ihracatının 2021'de 800 milyon doların üstüne çıkması bekleniyor.
Türkiye'de kozmetik ürünleri ihracatı, salgına rağmen 2020 yılında da büyümeye devam etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre parfüm ve kozmetik veya tuvalet müstahzarları ihracatı 2020'de 654 milyon doları aştı.
En çok ihracat Irak'a
En çok kozmetik ürün ihracatı yapılan ülkelere bakıldığında ise 76 milyon dolarla Irak ilk sırada yer aldı. Onu 64 milyon dolarla ABD, 33 milyon dolarla Almanya, 28 milyon dolarla Hollanda ve 27 milyon dolarla İran takip etti.
Mevcut tabloya ilişkin değerlendirmede bulunan yerli kozmetik şirketi Mirana Kozmetik'in CEO'su Berkant Uluer, “Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinin Türkiye için ciddi bir potansiyel taşıdığını görüyoruz. Pandemiye rağmen kazanılan ivmenin sürdürülebilmesi ise bu alanda gerekli atılımların yapılmasına bağlı. Stratejik adımlar atıldığı takdirde, 2021 yılında kozmetik ürünleri ihracatımızın 800 milyon doların üzerine çıkmasını öngörüyoruz” dedi.
Evde geçirilen vakit artınca...
Pandemi sürecinde pek çok alışkanlık gibi kişisel bakım ritüellerinin ve kozmetik ürün ihtiyaçlarının da değiştiğine dikkat çekilirken, salgın nedeniyle tüm dünyada insanlar, evlerinde hiç olmadığı kadar fazla zaman geçirmeye başladı.
Bu durum, bulaş riskinin de etkisiyle kişisel bakım ritüellerinin eve taşınmasına neden oldu. Özellike cilt ve saç bakımına dair uygulamalar evlerde yapılmaya başlanırken, artan sağlık kaygısı da ürün içeriklerinin ne denli doğal olduğuna yönelik sorguları artırdı. Bu noktada sektör olarak atacağımız adımlarda yalnızca rotalarımızı doğru yöne çevirmeye değil, değişen ihtiyaç ve talepleri doğru okumaya da ihtiyacımız var
Yeni normalleşme sektörü canlandıracak
Kozmetik sektör temsilcileri de yaptıkları açıklamada şampuan, saç boyası ve makyaj temizleme ürünlerine önemli bir talep bulunduğunu hatırlatıyor. 2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgınla birlikte kuaför ve güzellik salonlarının kapanmayla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken sektör temsilcileri yeni normal sürece girilmesi ve kısıtlamaların da hafiflemesiyle birlikte gerek iş hacmi gerekse ciro anlamında pozitif seyre geçileceğine vurgu yapıyor.