Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Türkiye, Suriyeliler için umut kapısı oldu

'Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden birisi olan Suriye'deki iç savaşın mağdurları için umut olmayı sürdürüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-22 15:43:59

Türkiye, Suriyeliler için umut kapısı oldu

Dünyada ilk kez İstanbul'da gerçekleşecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insani krizlerden birisi olarak kabul edilen Suriye'deki iç savaşın mağdurları için umut olmayı sürdürüyor.

AA'nın haberine göre; İnsani yardımlarda ulaştığı seviye dünyaya örnek olan Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilk kez düzenlenen, yarın başlayacak ve iki gün sürecek "Dünya İnsani Zirvesi"ne ev sahipliği yapacak.

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan iç karışıklıklarda aralarında sivillerin de bulunduğu, en az 273 bin insan hayatını kaybetti. Bu süreçte nüfusu 20 milyon olan Suriye'de 13,5 milyon kişi, yardıma muhtaç hale geldi. 

Dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke Türkiye, AFAD koordinasyonunda, savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara yeni bir hayat sundu.

AFAD barınma merkezlerinde 80 bin çocuk eğitime kazandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) iş birliğiyle atılan adımlar neticesinde, anaokulundan lise son sınıfa kadar toplam 330 bin çocuğun sokaklardan alınarak okula devam etmeleri sağlandı.

SURİYELİ KADINLAR KAMPTA SÖZ SAHİBİ

Çeşitli sertifika programlarında 130 bin Suriyeli yetişkin meslek sahibi oldu. Bu kişilerin de Suriye'nin yeniden inşasında önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor.

Barınma merkezleri birçok Suriyeli sığınmacı için demokrasinin beşiği haline geldi. Mahallelere ayrılan merkezlerde düzenlenen muhtarlık seçimlerinde oy kullanan ve aday olanlar, hoşgörü ve demokrasi kültürünü bizzat tecrübe ediyor.

Bu süreçte birçok Suriyeli kadın da seçimlerde yarışarak kamp yönetiminde söz sahibi oluyor. Yine barınma merkezlerinde, kadın komiteleri aracılığıyla genç kızlara, erken yaşta evlilik ve çok eşlilik ile ilgili farkındalık eğitimleri veriliyor.

BARINMA MERKEZLERİNDEKİ SAĞLIK HİZMETLERİ

Bugüne dek Suriye ve Iraklı sığınmacıların tedavileri kapsamında 640 bin ameliyat gerçekleştirildi, 750 bin yatan hasta ve 15 milyon poliklinik hizmeti verildi.

Öte yandan 152 bin Suriyeli bebek de gözlerini Türkiye topraklarında açtı. Barınma merkezlerinde anne-çocuk sağlığı alanında hamile ve emziren kadınlar için özel yemek seçenekleri de sunuluyor.

Sıfır noktası insani yardımlar kapsamında gıda, gıda harici malzemeler, barınma, hijyen, ilaç ve tıbbi malzemeleri kapsayan toplamda 1,3 milyar lira değerinde insani yardım, 22 bin 495 araçla Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Haber Ara