Bursa Uludağ, coğrafi konumu, doğal güzellikleri, hem de tarihsel önemiyle Avrupalı turistlerin ilgi odağı oluyor. Deniz, kum, güneş üçgenindeki turizm anlayışı tüm dünyada değişiyor. Avrupalı turistler bisikletle yaptığı yolculuklarda tarihi önemi bulunan bölgeleri daha çok tercih ediyorlar.
Uludağ'ın tarih sahnesindeki ilk adı “Hep Parlayan” anlamına gelen Olympos. Olympos, doruğu bulutların üzerinde kalan, tanrıların ve tanrıçaların havasını soludukları bir dağ olarak tanımlanıyor.
Anadolu' da bilinen ve Olympos olarak adlandırılan 20'den fazla dağ var. Halikarnas balıkçısına göre Uludağ, Anadolu'daki Olympos'lar arasında en görkemlisi ve kimi araştırmacılara göre mitolojinin kaynakları arasında gösteriliyor.
Bilinen tüm güçlü uygarlıklar da kendilerine yerleşmek için daima dağları seçiyorlar. Pagan inanışından sonra da dağların kutsallığı binlerce yıl sonra tek tanrılı dinlerde de görülüyor. Davut peygamber, Sion Dağı'nda, Musa Peygamber Tur dağında, Hz. Muhammed Hira Dağında vahiy alıyor...
Bursa topraklarında yaşayan Mysialılar ve Bitinyalılar uzun yıllar bu dağı paylaşamıyorlar. Her ikisinin de burada hak sahibi olmak istemelerinden dolayı dağın Bursa' ya bakan tarafı Bitinya Olimpi, güneye akan inişi de Misi Olimpi olarak adlandırılıyor. Dağın eteğindeki şehre ve çevredeki öteki kentlere, Olympos'lu tanrılar ve tanrıçalar adına tapınaklar, anıtlar inşa edilmeye başlanıyor. Mysialılar'dan sonra Bithynia ve ardından gelen Roma döneminde de Mysia Olympos'u bölgedeki en kutsal dağ kalıyor.