Dolar

34,1114

Euro

38,1076

Altın

2.864,73

Bist

9.934,65

Üzerlik tohumu ile sağlıkta yeni bir sayfa

Mardin'de asırlardır kullanılan üzerlik tohumu, sabah aç karnına 1 çay kaşığı ile kabızlık ve basur gibi sağlık sorunlarına doğal bir çözüm sunuyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-20 14:42:28

Üzerlik tohumu ile sağlıkta yeni bir sayfa

Mardin'de asırlardır kullanılan üzerlik tohumu, sabah aç karnına 1 çay kaşığı tüketilmesiyle basur ve kabızlık gibi sorunlara şifa sağlıyor. Hem nazardan hem de haşerelerden koruduğuna inanılan bu tohum, geleneksel tıpta önemli bir yere sahip.

TÜTSÜ İLE NAZARDAN KORUNUYORLAR

Mardin halkı, evlerinde nazardan korunmak için üzerlik tohumunu tavada kavurarak tütsü olarak kullanıyor. Bu yöntemle sadece nazardan değil, yaz aylarında sinek ve haşerelerden de korunulduğu belirtiliyor.

BASURA DOĞAL ÇÖZÜM

Baharatçı İsa Gökçeoğlu, “Üzerlik tohumu basur için birebirdir. Kavrulup dövüldükten sonra sabah aç karnına bir çay kaşığı yeniyor” dedi. Üzerlik tohumu, 50 lira kilo fiyatıyla alıcı buluyor.

SAĞLIĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Üzerlik tohumu, üst solunum yollarına da iyi geliyor. Burun tıkanıklığına etkili olan bu bitki, sindirim sistemine de katkı sağlıyor. Zararlı bakterileri ve parazitleri yok etmede faydalı olduğu biliniyor.

ANTİOKSİDAN ETKİLER GÖSTERİYOR

Ayrıca, üzerlik tohumu grip ve nezle gibi hastalıkların oluşumunu engelleyerek iyileşme sürecini hızlandırıyor. Hormonların dengeli salgılanmasına yardımcı olduğu için regl dönemindeki düzensizliklere de çözüm sunuyor.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ENGELLİYOR

Saç ve saç derisini güçlendirerek dökülme ve kırılmaları önleyen üzerlik tohumu, saçların daha gür ve sağlıklı olmasını sağlıyor. Aynı zamanda saçların daha hızlı uzamasına da yardımcı oluyor.

RUH HALİNİ DENGELİYOR

Depresyon ve stres gibi olumsuz ruh hallerine karşı etkili olan üzerlik tohumu, stres kaynaklı baş ağrılarına ve uyku problemlerine de çözüm sağlıyor.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Üzerlik tohumu çayı, düzenli tüketildiğinde hafızayı güçlendirici bir etki de yaratıyor. Vücutta oluşan iltihapların iyileşmesine yardımcı olduğu biliniyor.

SON VİDEO HABER

Trafikte garip hareketler! Polis araca tırmandı

Haber Ara