Dolar

33,9855

Euro

38,0309

Altın

2.830,18

Bist

9.975,61

Uzman Uyardı: 'Ciddi Birer Mikrop Yuvası Olabilir!'

Dışarıda tüketilen gıdaların yanı sıra evde pişirilen yemeklerde de ciddi riskler var. Çiğ tavuk, hindi, yumurta gibi gıdaların yanlış tüketimi, ölümcül gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş, bu hataların tehlikelerine dikkat çekti.

12 Saat Önce Güncellendi

2024-09-19 08:40:22

Uzman Uyardı: 'Ciddi Birer Mikrop Yuvası Olabilir!'

Dışarıda tüketilen hazır gıdalar ve evde yapılan yemekler, ciddi güvenlik tehditleri oluşturabiliyor. Çoğu kişi, hayvansal gıdaların nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmiyor. Gıda Mühendisi Hatice Büyükakkuş, gıda zehirlenmelerine neden olan, genellikle göz ardı edilen tüketim hatalarını açıkladı. Tavuk, hindi ve yumurta gibi çiğ besinler, uygun pişirme yöntemlerine dikkat edilmediğinde, sağlık problemlerine yol açabilir. Salmonella, clostridium perfingers ve E. coli gibi mikroorganizmalar bu ürünlerde bulunabilir.

"GIDA GÜVENLİĞİNDE YIKAMA İŞLEMİ RİSK TAŞIYOR"

Çiğ tavuk ve hindi etinin yıkanmasının, güvenlik açısından ciddi bir hata olduğuna dikkat çeken Büyükakkuş, "Yıkama işlemi hijyenin ilk kuralı gibi düşünülse de her gıda için geçerli değildir. Hayvansal ürünlerin yıkanması, temizliği sağlamadığı gibi hastalık riskini de artırır," dedi.

TAVUK, HİNDİ VE YUMURTA: "CİDDİ MİKROP YUVALARI"

Çiğ hayvansal gıdaların mikrop taşıdığına dikkat çeken Büyükakkuş, yanlış tüketimin ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini belirtti. "Tavuk, hindi ve yumurta gibi çiğ hayvansal ürünler, ciddi birer mikrop yuvası olabilir. Kümes hayvanlarında Campylobacter, Salmonella ve E. coli gibi tehlikeli mikroorganizmalar bulunur."

"YIKAMA İŞLEMİ MİKROPLARI ETRAFA YAYAR"

Çiğ etin yıkanmasının, mikrop yayılmasına neden olduğunu söyleyen uzman, bu durumun çeşitli sağlık risklerini artırdığını vurguladı: "Damlacıklarla yayılan mikroplar, mutfak gereçlerine, tezgaha, çiğ salata malzemelerine ve lavaboya bulaşabilir." Bu nedenle çiğ etin yıkanmaması gerektiğini belirtti.

"SİRKE, TUZ VE SU BAKTERİLERİ TEMİZLEMEZ"

Et ve kümes hayvanlarının temizliğinde kullanılan sirke, tuz ve su, bakterileri yok etmez. Büyükakkuş, "Et ve kümes hayvanlarının tuzlu su, sirke veya limon suyunda yıkanması, bakterileri yok etmez. Bakterilerden kurtulmanın tek yöntemi, ısıl işlemdir," dedi.

GIDA ZEHİRLENMELERİNİ AZALTMAK MÜMKÜN

Bilimsel çalışmalar, çiğ etin yıkanmasının bakteri yaydığını kanıtladı. Çiğ tavuk ve eti yıkamadan hazırlayarak, mutfak kaynaklı zehirlenmeleri %40 oranında azaltmak mümkün. Büyükakkuş, "Gıda zehirlenmelerinin yaşanmaması için tavukta bulunan zararlı mikroorganizmaların bertaraf edilmesi ve bunun için de pişirilmesi gerekir," dedi. Pişirilen tavuğun iç sıcaklığının 74⁰C olması gerektiğini belirtti.

SON VİDEO HABER

Mısırlı kiracı evinde ölü bulundu

Haber Ara