Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Uzmanlardan İstanbul'a risk uyarısı

İstanbul'da, ulusal hava kirliliği standartlarının artması nedeniyle uzmanlar uyarılarda bulundu...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-26 06:26:56

Uzmanlardan İstanbul'a risk uyarısı

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre; Şu günlerde tüm dünyada hava kirliliği tartışılıyor. Çin'den Bosna Hersek'e kadar... Durum İstanbul için de pek farklı değil. Hava ölçüm raporlarına göre; ulusal hava kirliliği standartlarının yanı sıra Avrupa standartlarını da 2 katı aşmış durumdayız. Son ölçümlerde Esenyurt, Hava Kalitesi İndeksi'ne göre sağlıksız (kırmızı) ilçeler arasında başı çekti. Kentteki hava kirliliğini uzmanlara sorduk. İşte nedenleri ve çözüm önerileri... 

"DOĞALGAZ TEŞVİKİ ŞART"

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu: “İstanbul'un temel problemi ısınmadan kaynaklı. Kalitesiz kömürler analiz yapılmadan yakılıyor. Doğalgaz pahalı olduğundan, maddi imkânı olmayan, özellikle gecekondu bölgelerinde hava kirliliği daha da artıyor. İstanbul'da henüz çözülemeyen trafik sorunu ve artan göçün de etkisi büyük. Kent bu yoğunluğu kaldırmıyor. Özellikle Esenyurt ve Maslak bölgesinde bunu yoğun hissediyoruz. Emverzion (hava kirliliğinin birikmesi, dağılamaması) olaylarının arttığını görüyoruz. Havadaki kirlilik dağıtılmalı ama kent üzerine çöküyor. Yeşil alanların azalması bunda büyük etken. Türkiye'deki sınır değer Avrupa'dakinin 2 katı ve her yıl 10 birim daha sınırı düşürüyoruz. İstanbul'un tamamında sınır değerler aşıldı. Kalitesiz kömür yakılmamalı. Doğalgaz teşvik edilmeli.”

"TOPLU TAŞIMA ARTMALI"

Meteoroloji Mühendisi, Hava Kirliliği Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen: “1 aydır istanbul üzerinde yüksek basınç etkili hava kirliliği var. Nedeni İstanbul'da trafik sıkışıklığının fazla olması. Trafikte bekleyen araç, havayı hareket halinde olana oranla daha fazla kirletiyor. Bunun yanı sıra kentte yakılan kömürde bir denetim yok. 5600 kaloriden düşük kömürler yakılmamalı. İthalde ise 6500 altında yakılması yasak. Kentteki partiküler madde 150 mg/ m3 olması gerekirken ölçülen 1000 mg/m3. Mesela Kartal'da 1000 ölçüldü. Yenibosna, Esenler, Alibeyköy'de de durum aynı. 1. dereceden önlem alınmalı. Doğalgaz teşviki ve toplu taşıma artırılmalı.”

"TOZ DA BİR NEDEN"

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selahattin İncecik: “İstanbul'un hava kalitesi için 30 yıldır çalışıyorum. 80'lerin kirliliği, 90'lı yıllarda farklılaşarak daha da arttı. Bu, partiküler madde kirliliği. Şu anda da durum aynı. İstanbul'da ciddi partiküler madde kirliliği var. istanbul'un her yerinde kirli hava Avrupa hava standartları kalitesini yüzde 70 oranında aşıyor. İstanbul gibi bir şehir için riskli tablo. Kirliliğin ana nedeni trafik. 80'lerde dizel araç yüzde 5'ken şimdi yüzde 50-60. Dizel araçlarda partikül kirliliği dünyanın tehlikeli gördüğü bir durum. Fransa'da dizele sınırlama getiriliyor. Bizim de yapmamız lazım. Metro ulaşımı artırılmalı. Ekonomik gerekçelerle gecekondu bölgelerinde kömür yakılıyor. Doğalgaz teşvik edilmeli. İstanbul'un her yeri şantiye. Bunlar toz kaynağı. Sokak tozu da kirlilik nedeni.”

"KİRLİLİK YÜZDE 50 ARTTI"

Çevre Mühendisi Menekşe Kızıldere: “Hava kirliliği mevzuatı kısıtlayıcı değil. Nasa'nın yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'da hava kirliliği yüzde 50 arttı. Avrupa'da yüzde 30-40 oranında azaldı. Nedeni mevzuatın uygulanması. Yine Nasa verilerine göre azotdioksit miktarı İstanbul'da arttı. Bu, doğrudan yakmanın verdiği sonuç. Endüstri, doğrudan yakma sistemini azaltmalı. Öte yandan trafik de etken. Bizdeki kirlilik Avrupa hava standartlarının üstünde. 1 metreküpte 200 mikrogram öngörülüyor ama bizde 290. İstanbul'da kentleşme de planlı olmadığından kirlilik havada asılı kalıyor. Yüksek binalar hakim, rüzgâr yönüne göre kirli havanın dağılmasını önlüyor.”

"DOĞALGAZ YARDIMI YAPILSIN"

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de hava kirliliğine karşı İstanbulluya doğalgaz yardımı yapılmasını öneriyor: “Kömür, egzoz gazları ve rüzgârın az olması, İstanbul'daki hava kirliliğinin en büyük nedenlerinin başında geliyor. Doğalgaz teşvik edilmeli. Soba kullanan ailelere doğalgaz tesisatları dahil olmak üzere, faturalarına da yardımda bulunulmalı.”

Haber Ara