Dolar

34,1258

Euro

38,1535

Altın

2.915,65

Bist

10.029,73

Uzmanlardan uyarı: Sosyal medya bağımlılığı tehlikesi!

Uzmanlar, sosyal medya bağımlılığının ruhsal ve sosyal hayatı ciddi şekilde etkilediğini belirterek, önleyici tedbirler alınması gerektiğini vurguluyor.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-24 20:19:43

Uzmanlardan uyarı: Sosyal medya bağımlılığı tehlikesi!

Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülçin Elboğa, sosyal medya bağımlılığının diğer bağımlılıklardan farklı olmadığını ve benzer ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Elboğa, bu bağımlılığın bireylerin ruhsal ve sosyal hayatını derinden etkilediğini vurguladı.

"SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Sosyal medya bağımlılığı, günümüzde özellikle gençler arasında hızla yayılan bir problem haline geldi. Doç. Dr. Gülçin Elboğa, sosyal medya bağımlılığı ile diğer bağımlılıklar arasında büyük farklar olmadığını, bağımlılık belirtilerinin çoğunda benzer süreçler yaşandığını ifade etti. Elboğa, "Bağımlı kişi, sosyal medyaya ulaşamadığında kaygı ve depresyon gibi ruhsal sorunlar yaşayabiliyor. Ayrıca sosyal ilişkiler bozuluyor, akademik ve mesleki başarılar da düşüş gösteriyor." dedi.

"UZUN SÜRELİ KULLANIM PSİKOLOJİYİ BOZUYOR"

Sosyal medya bağımlılığı, sürekli zihinsel uğraş gerektiren bir süreç haline geliyor. Elboğa, kişinin sosyal medya etkileşimlerini takip etmekten, beğeni ve yorumları kontrol etmekten kendini alamadığını belirtti. Bu durum, zamanla sosyal, akademik ve profesyonel hayatı olumsuz etkileyerek kısır döngü yaratabiliyor.

"BAĞIMLILIKLARIN TEDAVİSİ ÖNLEYİCİ TEDBİRLERLE BAŞLAR"

Bağımlılık tedavisinde en etkili yolun önleyici tedbirler almak olduğunu ifade eden Elboğa, "Aileler ve okullar, dijital bağımlılıkla ilgili farkındalık yaratmalı ve sağlıklı teknoloji kullanımı öğretilmelidir." dedi. Bağımlılığın tedavi edilebilmesi için, profesyonel yardım almanın kritik öneme sahip olduğunu da vurguladı.

"DİJİTAL BAĞIMLILIK HAFİFE ALINMAMALI"

Dijital bağımlılık, birçok aile tarafından diğer bağımlılıklara göre daha masum görülse de Elboğa, bu yanılgının önemli sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Dijital bağımlılığın, depresyon, kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği gibi ciddi ruhsal sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı.

SON VİDEO HABER

'Şeyda, annesine şehit olacağım demişti'

Haber Ara