Vampir yarasaların 'şaşırtan' özelliği!
COVID-19 salgını esnasında uygulanan sosyal mesafenin bir benzeri de, vampir yarasaları arasında uygulandığı görüldü. Yapılan yeni bir araştırma, Vampir Yarasaların hasta oldukları zaman, insanlar gibi 'sosyal mesafe kuralı'nı uyguladığını ortaya çıkardı.

Oluşturma Tarihi: 2020-10-30 14:38:19

Güncelleme Tarihi: 2020-10-30 14:38:19

COVID-19 salgını esnasında uygulanan sosyal mesafenin bir benzeri de, vampir yarasalar arasında uygulandığı ortaya çıktı.

Önceki gün yayımlanan yeni araştırmanın gösterdiğine göre, vampir yarasalar hasta oldukları zaman, tüneklerinde yaşayan diğer grup arkadaşlarından uzaklaşıyorlar.

Yeni çalışmada araştırmacılar, vahşi yarasalara bağışıklık sistemlerini aktifleştiren bir bileşen vermiş ve kendilerini birkaç saat boyunca hasta hissetmelerini sağlamışlar. Ardından ise bu yarasaları tüneklerine geri koymuşlar. Kontrol grubu şeklinde kullanılan yarasalara da plasebo (etkisiz ilaç) verilmiş.

Bu yarasaların davranışlarına yönelik veriler, özel şekilde tasarlanan ve hayvanların sırtlarına yapıştırılan “sırt çantası” bilgisayarlar ile aktarılmış. Bilgisayarlar, vampir yarasalarının sosyal karşılaşmalarını kayıt altına almış.

Hasta yarasalar, tünek ağaçlarındaki kontrol yarasalarıyla karşılaştırıldığında daha az sayıda yarasa ile etkileşime girmiş, diğer yarasaların yanında daha az zaman geçirmiş ve genel olarak tünekteki diğer yarasalarla bağlantıları iyi olan bireylerle daha düşük etkileşim kurmuşlar.

Veriler, sağlıklı yarasaların hasta bir yarasayla bağlantı kurma ihtimalinin de daha düşük olduğunu göstermiş.

Çalışmanın eş baş yazarı ve Ohio State Üniversitesi'nde evrim, ekoloji ve organizma biyolojisi alanlarında doktora sonrası araştırmacı olan Simon Ripperger şöyle söylüyor: “COVID-19 salgını esnasında uygulanan sosyal mesafe, kendimizi iyi hissettiğimiz zaman pek normal gibi gelmiyor. Fakat hasta olduğumuzda, biraz geri çekilmek ve yatakta daha uzun süre kalmak yaygın bir durum oluyor çünkü tükenmiş oluyoruz. Üstelik bu durum, daha seyrek sosyal etkileşim kurmamız anlamına geliyor.”

Kaynak: Popular Science