Yassıada'da tarihi gün
27 Mayıs darbesinden sonra Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun idama mahkûm edildiği Yassıada, içinde bir müze ve park da olan tarih platosuna dönüştürülüyor.

Oluşturma Tarihi: 2015-05-14 10:15:12

Güncelleme Tarihi: 2015-05-14 10:15:12

Yassıada'nın mevcut halinde tarihi yapılar ile bir dönemin izlerini içeren yapılar korunarak yeniden işlevlendirilecek. 27 Mayıs Tarih Platosu, ziyaretçilerin darbe sonrası yargılama günlerini gerçek mekanlarında gezerek hissetmeleri senaryosundan yola çıkılarak tasarlandı. Bu bölgede darbe süreci, Adnan Menderes merkezli tüm mahkûm edilenleri kapsayan bir formatta görsel ve fiziksel mekanlarda sunumlarla da gösterilecek.

Adnan Menderes Kongre Merkezi, Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi 3 kattan oluşacak ve müze alanı ile 500 kişilik konferans salonunu barındıracak.

Açık Hava Sanat/Sergi ve Etkinlik Alanı/Demokrasi Parkı, sabit ve kalıcı sergilerle periyodik olarak değişen temalı sergilere ev sahipliği yapacak şekilde kurgulandı.

Sivriada proje tasarımı, Fatih Sultan Mehmet'in tuğrasından yola çıkılarak geliştirildi. Tuğra izlerinin adanın arazi plastiği üzerinde şekillenmesi, geçmiş yıllarda İstanbul liman ve mendireklerinin yapımı sırasında taş ocağı olarak kullanılan adadan çıkarılan taşların hazırladığı boşluk kullanılarak oluşturuldu.

Proje kapsamında adada kongre ve kültür merkezi, yelken kulübü ve bir kafe yer alıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu çarşamba günü törene katılacağını söyleyerek, "Yassıada'da, Adnan Menderes'in ve aziz şehitlerimizin hatırasına, orada yeni bir törenle Kongre Merkezi yapıyoruz. Darbelerden hiçbir iz bırakmayacağız" demişti.

Yassıada, 1952'de Deniz Kuvvetleri tarafından eğitim hizmetlerine açılmıştı. Komutanlık, subay ve erler için birçok yeni bina yaptırmıştı. 27 Mayıs darbesinden sonra Deniz Kuvvetleri'nce yaptırılan spor salonu mahkeme salonuna çevrilmiş ve bu mahkemede Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu idam cezasına mahkûm edilmişti.

Adada 1978'e kadar Deniz Kuvvetleri, 1993-1995 yıllarında ise İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi faaliyetlerde bulundu. Yassıada, 1995'ten bu yana terk edilmiş durumda.