İHA'nın haberine göre, Değişen dünyadaki en büyük sektörlerden biri olan ve hacmi 100 milyar dolara yaklaşan dijital Oyun pazarının Türkiye'de de gelişim göstermesi fikrinden hareketle yola çıkan Haliç Üniversitesi'nin Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) yaptığı Dijital Oyun Tasarımı bölümü açma başvurusu yanıtsız kaldı. Üniversite olarak Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağlamaya odaklandıklarını belirten Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mansur Topçuoğlu, bu hedeflere ulaşmak için inovatif ve katma değer üreten bölümlerin açılması gerektiğini ancak 1980 darbesi sonucunda kurulan YÖK'ün eğitime katkı sağlamak yerine tek tipleştirici bir tutum sergilediğini ve üniversitelere, dolayısıyla 2023 vizyonuna engel olduğunu söyledi.
“BÜROKRATİK VESAYETTEN KURTULMALIYIZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği yol haritası doğrultusunda üniversitelerin Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağlayabilmesi için inovatif ve katma değer üreten bölümlere ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Mansur Topçuoğlu, YÖK'ün bu tarz bölümlerin açılmasına engel olduğunu söyledi. YÖK'ün engellemelerinden bunaldıklarını ve tüm engellenmelere rağmen çabalamaya devam edeceklerini ifade eden Mansur Topçuoğlu, “2023 hedeflerine ulaşmamız için üniversitelerin katma değer gerektiren ürünler geliştirmesi gerekir. Bunun için yeni ve inovatif bölümler açmalıyız ama YÖK engel oluyor. Bütün bunlara rağmen yılmayacağız ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine yaklaşması sürecinde gerekli bölümlerin açılması için gerekli her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu konudaki en büyük güvencemiz ise Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Bizim artık bürokratik vesayetten kurtulmamız gerekiyor. Başkanlık sistemini desteklememin en büyük sebeplerinden birisi bu bürokratik vesayettin kurtulmak isteğimdir. Biz neden üniversiteler olarak istediğimiz bölümü açamıyoruz? Elbette bir denetim olmalı, zaten bu daha verimli de olur ancak biz bugün YÖK'ün hangi kriterlere göre bölüm açtığını bilmiyoruz ve anlayamıyoruz” dedi.
''YÖK DEĞİŞİMİ OKUYAMIYOR''
Dijital oyun tasarımı ve animasyon gibi bölümlerin açılması noktasında YÖK'ten hiçbir destek görmediklerini ifade eden Mansur Topçuoğlu, YÖK'ün dünyanın değişimini okuyamadığını belirtti. Üniversitelere esneklik ve özerklik tanınması gerektiğini söyleyen Topçuoğlu, “Dijital oyun tasarımı bölümünü açmak istedik, ders programını hazırladık, hocalarını yurtdışından getirdik ama YÖK'ten buna ilişkin bir cevap gelmedi. Bu ülkede 38 milyon genç var. Bu gençlerin hepsinin gelecekte Twitter, Facebook ve Instagram'ın kurucusu olabilmesi için üniversitelerde onları destekleyen bölümler açmalıyız. Ama ilkokuldan üniversiteye kadar halen İnkılap Tarihi dersini okutuyoruz. Biz, Batı üniversitelerinin seviyesine gelmeyi hedeflerken Doğu'daki üniversitelerden geride kaldık. Bu tablonun sorumlusu bizi serbest ve esnek bırakmayan YÖK'tür. Bilgi çağı, alın terinin yerini akıl terinin alması demek. Artık insanlar milyarlarca doları, bir gecede kazanabiliyor. Neden Türkiye'de bunlar çıkmasın? Üniversitede okuyan gençlerin bu zekaya sahip olmadığını mı düşünüyorlar?” dedi.
“TÜRKİYE MARKALI ARABA, TELEVİZYON, TELEFON İÇİN…”
Türkiye'deki işsizliğin azalması ve uluslararası toplumun Türkiye markalı araba, televizyon ve telefon kullanabilmesi için inovatif bölümler açılması gerektiğinin altını çizen Topçuoğlu, “Türkiye'de şu anda 400 bin iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu var. Bunların hepsi ya işsiz ya da devlete kapak atmanın peşinde. Bu işsizliğin azaltılması ve uluslararası toplumun Türkiye markalı araba, televizyon ve telefon kullanabilmesi için inovatif bölümler şart. Gençlerin enerjisini katma değer sağlayacak bölümlere yönlendirmek yerine, hiçbir geleceği olmayan bölümler açıyorlar. Biz bu ülkeye katkı sağlamak için milyonlarca dolarlık yatırım yapıyoruz ve yeni teknolojik altyapılar getiriyoruz. Ama YÖK bizlerin önünü kapatıyor” dedi.
ÖĞRENCİLER TASARIM LABORATUVARINDA
Dijital oyun tasarımı bölümüne YÖK'ten onay gelmemesine rağmen Haliç Üniversitesi bünyesinde öğrencilerin oyun tasarımı yapmaları için bir laboratuvar kuruldu. Ülkeye katma değer sağlayacak tasarımların yapıldığı bu laboratuvar, oyun tasarımında istekli öğrencilere ortam sağlıyor.
Batman ya da star Wars gibi bir oyun yazmayı hayal ettiğini söyleyen Haliç Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Samet Kahraman, “Oyunlar hakkındaki gelişmeleri takip ediyorum. Oyun tasarımlarında kullanılan programların ne yönde geliştiğine bakıyorum. Programlarla ilgili Türkçe kaynak olmadığı için başlangıç seviyesinde kullanabiliyorum ancak oyun yazma fırsatı yakalarsam hareketlerin ve dinamiklerin iyi geliştiği Batman ya da Star Wars gibi çalışmalar yapacağım” dedi.
Renklerle ilgili bir oyun geliştirmek istediğini belirten Haliç Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencisi Derya Temiz ise “Ben bir genç olarak kendi ülkemde Facebook, Twitter, Google gibi siteler ve oyunlar geliştirmek istiyorum. Bize fırsat verilirse bunun gerçekleşeceğine inanıyorum. Renkleri çok sevdiğim için renklerle ilgili bir oyun yazmak istiyorum” diye konuştu.