Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı'na (IDEF 2015) katıldığı ve tanıttığı aracın İsrail malı olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, "Aracın tasarımı, BMC'nin iflastan önce işbirliği yaptığı İsrailli Hatehof şirketi tarafından yapıldı" denildi.
Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada ‘yeni' bir zırhlı aracın da tanıtımına katılmıştı. Fakat Erdoğan'ın görkemli bir törenle perdesini kaldırdığı ve yerli üretim olduğu söylenen 4x4 silah taşıyıcı araç İsrail malı çıktı. Edinilen bilgiye göre söz konusu araç İsrail'in Hatehof firmasına ait. Fuarda ilk kez kamuoyuna gösterildiği iddia edilen aracın, BMC'nin IDEF 2011'de sergilediği Vuran 4x4 silah taşıyıcı araç olduğu belirlendi. Aracın tasarımı, BMC'nin iflastan önce işbirliği yaptığı İsrailli Hatehof şirketi tarafından yapıldı. Vuran isimli araç, İsrailli şirketin Hurricane adlı aracının aynısı. Hatehof firması bir süre önce ismini Carmor olarak değiştirerek yola devam etme kararı almıştı.
5-8 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da açılan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı ‘IDEF'15'te, BMC'nin sergilediği Vuran 4x4 silah taşıyıcı aracının perdesini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kaldırmıştı. Yerli üretim olarak lanse edilen aracın, İsrailli Hatehof firmasının ürettiği Hurricane adlı aracın aynısı olduğu ortaya çıktı. İsrailli firma aracın ismini Carmor olarak değiştirmişti.
‘Yeni' olarak tanıtılan aracın önünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Sancak, iddialı konuşmuştu: “BMC'yi alıp arazisine AVM yapacaklar dediler, bizi çok karaladılar 5 ay önce birileri... Yaptığımız şeyler ortada. Bunlar AVM mi şimdi? İcraat ortada. Kişinin aynası iştir lafa bakılmaz. Birileri laf söyler, birileri iş yapar, biz yaptık çok şükür. Dünya markası olduk. Daha sırada çok şey var. Bizi izlemeye devam edin.”
Erdoğan'ın ‘Ethem abi' diye hitap ettiği Ethem Sancak, İzmir'de sadece arsa değeri 1,5 milyar TL olan BMC ihalesini 751 milyon TL teklifle kazandı. Çukurova Grubu'nun borcu sebebiyle yönetimi 16 Mayıs 2013'te TMSF'ye geçen BMC'nin piyasaya olan 608 milyon lira borcu için acil eylem planı devreye sokulmuştu. İddialara göre 2009'da 375 milyon TL karşılığında 468 zırhlı aracın üretimi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile anlaşan BMC'nin başta işçiler olmak üzere piyasaya borçları TMSF tarafından ödendi. Ardından üretime geçilerek firma iflastan kurtarıldı. Araçların TSK'ya teslim süreci başlatıldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'ndan gelen parayla borcun yarısı kapatılmış oldu.